Публикация

Синдромът на карпалния тунел може да се окаже свързан със сърдечна недостатъчност

Синдромът на карпалния тунел може да се окаже свързан със сърдечна недостатъчност

Рискът от развитие на сърдечна недостатъчност е по-висок при хората със синдром на карпалния тунел, отколкото при тези без синдрома. Това е резултатът от наскоро публикувано ретроспективно кохортно проучване от изследователи, ръководени от Карел Костев, ръководител на отдела по епидемиология в IQVIA, и Марк Луеде от университета Christian-Albrechts-Кил (Jama Network DOI: 10.1001/jamanetworkopen.2023.23091).

 

Пациентите със синдром на карпалния тунел имат 39% по-висока вероятност от сърдечна недостатъчност, отколкото пациентите без синдром на карпалния тунел (коефициент на риск [HR]: 1,39; 95% доверителен интервал (CI): 1,31-1,47).

 

8,4% от пациентите със синдром на карпалния тунел и 6,2% от пациентите без синдром са получили диагноза сърдечна недостатъчност след 10 години (p=0,001). Честотата е била 8,7 случая спрямо 6,1 случая на 1000 пациентогодини.

Причината за връзката може да е амилоидоза

Пациентите със синдром на карпалния тунел имат 79% по-висока вероятност да имат амилоидоза, отколкото тези без синдром (HR =1,79; 95% CI: 1,01-3,18; P = 0,05 Сред тези със сърдечна недостатъчност, вероятността от амилоидоза е около една четвърт по-висока при съществуващ синдром на карпалния тунел (HR=1,24; 95% CI: 1,20-1,29).

 

"Така че може да се окаже, че синдромът на карпалния тунел е ранен симптом на амилоидоза", каза Костев. Нещо подобно вече е обсъждано в предишни проучвания. „И тъй като транстиретиновата амилоидоза е системно заболяване като протеинови отлагания в кръвта, тя също засяга сърдечния мускул и неговите функции, докато болестта прогресира. Известно е, че сърдечна недостатъчност и сърдечни аритмии се появяват при прогресираща амилоидоза.“

 

Като цяло обаче само няколко души са били диагностицирани с амилоидоза. Това е установено при 0,06% (n=47) от проучвателната група и 0,02% (n=17) от контролната група.

 

Редактор Илияна Ангелова

Снимка: shutterstock

Коментари