Публикация

4 храни, богати на калий, за понижаване на кръвното

4 храни, богати на калий, за понижаване на кръвното

Високото кръвно налягане (хипертония) е заболяване, което трябва да се контролира. В противен случай може да риск за спешни медицински състояния като инфаркт или инсулт.

 

Смята се, че високото кръвно засяга около една трета от всички възрастни в света. При него сърцето трябва да работи по-усилено, за да изпомпва кръв в цялото тяло. Хипертонията също така е фактор за много сериозни заболявания - те може да увредят сърцето, бъбреците, да се стигне до сърдечна недостатъчност, да се получи инсулт или инфаркт.

Диетата е важна за контрола на кръвното

Една от основните причини за високо кръвно налягане е диетата, особено храните с високо съдържание на сол. Това е така, защото натрият в солта кара тялото да задържа вода. „Ако ядем твърде много натрий, водата се връща обратно в кръвта. Колкото повече вода има в кръвоносните ни съдове, толкова по-високо става кръвното ни налягане”, казва диетологът Игор Строков, цитиран от news-air.com.


Намаляването на количеството сол в храната е един от начините да понижите кръвното си налягане. Има и други начини - като консумирате повече калий с менюто си. Калият е минерал, съдържащ се в някои храни, който може да облекчи някои от проблемите, причинени от прекомерния прием на натрий.

Храните, богати на калий, са важни за лечение на високо кръвно налягане, известно още като хипертония, тъй като калият намалява ефектите на натрия. Колкото повече калий приемате, толкова повече натрий губите с урината. Калият също помага за отпускане на напрежението в стените на кръвоносните съдове, което помага за още по-ниско кръвно налягане, казва Строков.

В кои храни се съдържа повече калий

Бананите често се цитират като добър източник на калий и те са. За всеки 100 грама банан получавате 330 mg калий. Има обаче и други храни, богати на този минерал. Има и още храни с високо съдържание на калий. Тези четири продукта се отличават със своя оранжев цвят. Ето кои са те:

  • Сладки картофи – 337 mg калий на 100 g.
  • Тиква – 340mg на 100g
  • Сушени кайсии – 1162 mg на 100 g.
  • Портокали – 237 mg на портокал или 496 mg на чаша портокалов сок.

Други добри източници на калий включват авокадо, сини сливи, грах, стафиди, фурми, домати, спанак, грейпфрут и нискомаслено кисело мляко. 


Единственият начин да сте сигурни, че нивото на кръвното налягане е в нормата, е като се изследвате. При необходимост вашият лекар ще предпише подходящи медикаменти за регулиране на стойностите. 

 

Снимка: Freepik

Коментари