Публикация

Анална фисура – какво представлява и как се лекува

Анална фисура – какво представлява и как се лекува

Какво представлява аналната фисура?

Това е рана (фисура, рагада) с овална форма на сълза, разположена на кожата, в областта на отварянето на ануса. Обикновено причинява силна болка и кървене по време на дефекация, която продължава и след това.

Какви са симптомите?

Типичните симптоми на аналната фисура са болка и кървене от ануса. Пациентите споделят за силна болка по време и особено след дефекация, продължаваща от няколко минути до няколко часа. Често има изтичане на ярка червена кръв от ануса, която се вижда на тоалетна хартия или върху изпражненията.

Какви са причините?

Травма е най-честата е причина. Запек, придружен с твърди изпражнения. Аналната болка води до безволево стягане на мускулите на сфинктера и намаляване на кръвния поток до нараненото място, като по този начин се нарушава заздравяването на раната.
Аналните фисури могат да бъдат остри (няколко дни от началото до 6-aта седмица) или хронични (оплакванията са с давност повече от 8-12 седмици.


Доста често аналните фисури са погрешно диагностицирани като хемороиди от пациентите или от лекари без опит в колопроктологията.

Как се лекуват?

Има два начина на лечение – неоперативно и оперативно.


Неоперативно лечение: хранителна диета, локални анестетици, болкоуспокояващи, Хроничните фисури като цяло са по-трудни за лечение и вашият хирург може да ви посъветва за оперативно или като първоначално лечение, или като избор след опита за медикаментозно лечение.


Оперативно лечение: Целта на операцията е да се помогне на аналния сфинктер мускул да се отпусне, което намалява болката и спазмите, кръвоснабдяването и позволява на фисурата да се излекува. Хирургическите възможности включват инжектиране на ботулинов токсин (Botox®) в аналния сфинктер или хирургично прорязване на вътрешната странична част на аналния сфинктер (лява латерална сфинтектомия).

 

Лявата латерална сфинкектомията дава положителни резултати в над 90% от пациентите. Вашият специалист колопроктолог ще предложи най-доброто лечение за Вас и ще обсъди рисковете от операцията. И двата вида хирургия обикновено се извършват като еднодневни или двудневни процедури.

Каква е прогнозата след проведеното лечение?

Повечето пациенти могат да се върнат на работа и към ежедневните си дейности няколко дни след операцията. Пълното излекуване след медицинско и хирургично лечение може да отнеме от 6 до 10 седмици. Дори когато болката и кървенето намаляват, е важно да поддържате добра хигиена в аналната област и да се придържате към диета с високо съдържание на фибри. Продължаващ запек с твърди изпражнения или многократни дефекации водят до спазми на вътрешния анален мускул и могат да забавят заздравяването.

Коментари

Нещо като лекара от който се опитваш да получиш медицинска помощ!

Защо няма снимки за да видим какво представлява тя?