Публикация

Д-р Иван Маджаров: В НРД 2023-2025 вниманието е насочено към извънболничната помощ

Д-р Иван Маджаров: В НРД 2023-2025 вниманието е насочено към извънболничната помощ

В сградата на Министерството на здравеопазването днес ще бъде подписан Националният рамков договор за 2023 - 2025 г.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ ПО-КЪСНО!

„В тазгодишния бюджет отново вниманието е насочено към извънболничната помощ. Всички сме съгласни с това, че тя беше изоставена. Парите за изследвания в извънболничната помощ бяха дълги години неглижирани“, обясни д-р Иван Маджаров, председател на УС на Българския лекарски съюз, пред bTV.

Ще бъдат преизчислени всички направени прегледи с новите цени, които се подписват сега

„По същия начин ще бъдат преизчислени и дейностите при общопрактикуващите лекари. Проблемите в специализираната помощ обаче са, че една немалка част от медицинските центрове заплащат на лекарите минимални проценти от този преглед. Има случаи, в които дори от стойността на прегледа медицинският център заплаща не повече от 30%. Това е големият проблем“, посочи още д-р Маджаров.


На въпрос

как ще се променят заплатите на медиците

той обясни, че болниците са различни и някои успяват да дават добри заплати, а други – не.


„Няма как да се случи нещо, без да се обърне внимание на това, че средствата в здравеопазването в България практически не са 6 милиарда за медицински услуги, а само половината от тези пари. Това, че се опитваме да настроим директори срещу лекари, или лекари срещу директори, или общество срещу директори няма да реши проблемите“, заяви председателят на УС на БЛС.

„Наложително е държавата да бъде проактивна и да се опита да въвлече и пациентите в опазването на обществените средства“, подчерта д-р Иван Маджаров във връзка с ареста на лекари, които източват НЗОК.

„Силно се надявам, че с новото ръководството на Касата ще настъпят промени в начина, по който се контролират дейностите. Всеки здравноосигурен български гражданин трябва да бъде информиран, когато от негово име някой заяви към НЗОК плащане“, посочи още д-р Маджаров.


Целия материал може да видите тук

 

Източник: bTV Media Group

Коментари

Без необходимата Диагностика тези корекции не струват!

Накой зное ли дали има корекция и на цените на ВСД, които бяха "забравени" при предишните анекси? Ако не, предлагам всички доболнични специалисти да не сключват договори за изпълнение на такива. 

И към изявлението на д-р Маджаров, че в медицинските центрове проблем е ниският  процент, който специалистът получава. Например за Ехография на сърце ок 6,50 лв-цената на едно кафе. Проблем д-р Маджаров е, че БЛС приема остойностяване, което не почива на никакви пазарни принципи. ВСД означава високо специализирана подготовка на специалиста и наличие на скъпа апаратура. Не е ли обидно НЗОК да купува тези дейносни на цена от 17 до 22 лв?

Моето мнение е , че не може ВСД да е на по-ниска цена от преглед. Но и тук въпроса е на лобита. 

След като медиците отхвърлат редица заболявания! Те очевидно трябва да бъдат изключени от  Здравеопазването в България!