Публикация

Цените на ВСД - забравени от НЗОК И БЛС

Най-после излезе в ДВ НРД 2023-2025 г. и стана ясно, че така наречените Високоспециализирани дейности (ВСД) в доболничната помощ остават отново със старите мизерни цени, които не са актуализирани от преди 2019 г.  До деня на публикуването проекто-текстът на договора и предлаганите цени не бяха качени за обсъждане нито на сайта на НЗОК, нито на БЛС. Може би от страх? Преди подписването гордо се прокламираше какво голямо внимание се отделя на профилактиката и доболничната помощ. И сега става ясно, че това ще се осъществи, като НЗОК, със съгласието на БЛС, ще закупи много дейности от доболничните специалисти на нищожни цени. Уважаеми господа управители на НЗОК и БЛС, ВСД означава ВИСОКОСПЕЦИАЛИЗИРАНА медицинска дейност, за която са необходими много знания, опит и скъпа апаратура. 
Какво всъщност искате да закупите с предлаганите от вас цени? Имитация на ВСД с купена на старо ефтина апаратура, неотговаряща на съвременните постижения на медицинската наука и практика, проведена от незаитересовани да повишават своята квалификация специалисти? 
И защо трябва да се планират толкова много ВСД, голяма част от които са абсолютно ненужни, на които задължително да се подлагат диспансерните пациенти, които нямат никакви усложнения? Имитация на загриженост за здравето на ЗОЛ. Добрият специалист, който се грижи за квалификацията си, сам може да прецени колко често да провежда ВСД. 
На какви икономически и пазарни принципи почива определянето на цените на медицинските дейности? Къде в ЕС  прегледът на ЗОЛ струва 20 евро, ехографията 11 евро, вело-тестът 10 евро? Някой правил ли си е труда да направи сравнение на цените? Защо при определяне на цените на лекарствата се имат предвид цените в ЕС, а на медицинските дейности - не?
Аз искам да поддържам квалификацията си и апаратурата си на Европейско ниво.  Искам другият договорен партньор да ме приема като партньор, а не да ми налага мизерни уславия. 
И към колегите от БЛС - защо никой не повдигна въпроса за цените на ВСД? Да бяхте предложили поне компенсация на инфлацията.
И последно. При приетите условия аз отказвам да сключа договор за ВСД. Може би е време всички доболнични специалисти да прекъснат договорите си за ВСД, за да има някакъв ефект. Иначе и през 2030 г. НЗОК, през затворените очи на БЛС, ще купи милиони дейности на същата мизерна цена.

Коментари

Абсолютно съм съгласен и подкрепям изразеното мнение от колегата.
Ще представя как стоят реално в момента нещата с една проста сметка:
Отпуснатите ми за първо тримесечие на годината направления за ВСД са 32. Приравнено за година е 128. 
Ако ги използвам за най- скъпата дейност - ЕхоКГ /22лв./, това прави годишен приход от 2 816лв. 
 Преди 20г. закупих ЕхоКГ апарат Fukuda Denshi за 48 000лв.
 С постъпленията, които ми дава възможност НЗОК, един апарат мога да си купя за 17 години, като тук не са включени разходите на кабинета /ток, вода, наем, сестра, счетоводител, санитар, данъци, осигуровки, подръжка, такси по договори, консумативи .../
Какво излиза ...., че за 20години аз едва мога да изплатя апарата! А кога ще получа приход за да взема нов? Още 20години?
Ами... аз съм на 64 ... т.е. обречен ...