Публикация

Жлъчно-каменната болест трябва да бъде лекувана навреме

Жлъчно-каменната болест трябва да бъде лекувана навреме

В специалното интервю пред SafeNews, д-р Ивайло Евстатиев, хирург в Медицински комплекс „Доверие“, дава отговор на въпроси, свързани със заболяването.

 

Жлъчно- каменната болест е състояние, което не бива да се подценява от пациентите, тъй като може да доведе до сериозни усложнения. Неправилното хранене и застоялият начин на живот са само един от факторите, които правят болестта все по-често срещана при млади хора, а дори и при деца. Образуването на камъни в жлъчния мехур се дължи на няколко фактора. Единият е генетичен.

Неправилното хранене, хормоналното лечение при жени, на които им предстои подготовка за ин-витро и приемането на орални контрацептивни средства. Наднорменото тегло има също своето отношение към образуването на камъни в жлъчния мехур. Мазната, пържената храна, богата на наситени мастни киселини, води до образуването на камъни в жлъчния мехур.

 

Как протича заболяването?

 

Жлъчно-каменната болест, образуването на камъни сами по себе си не водят до някакви страдания. Оплакванията, симптомите, които могат да ни навеждат на мисълта, че имаме жлъчно-каменна болест, са болка, дискомфорт в дясно подребрие, преместване на болката към средната част на корема и евентуално минаване на болката към дясното рамо или средата на гърба. Усложненията са свързани с жлъчния мехур и неговото запушване. Животозастрашаващото усложнение е перитонитът.

 

Как протича лечението?


Лапароскопската методика в общата хирургия е започнала с лечението на жлъчно каменната болест. В днешно време не се счита преминаването към отвореният начин на лечение като усложнение. Възстановителният период след лапароскопската операция е значително скъсен, но човек се чувства добре и може да бъде изправен и да ходи почти два три часа след операция.

 

Поддържането на нормално здравословно телесно тегло, избягването на резките флуктуации в теглото, бързото напълняване и бързото отслабване са задължителни, за да не се развие болестта. Балансираното и разумно хранене и редовните профилактични прегледи са нужната профилактика за превенция срещу болестта.

 

Научете повече в цялото интервю:

 

Коментари