Публикация

Гинко, селен и биотин за по-добра памет и кръвообращение

Гинко, селен и биотин за по-добра памет и кръвообращение

Растителни екстракти, витамини и микроелементи са ключови в запазването на доброто кръвообращение, имунна система, защита на организма от свободните радикали, както и забавяне на естествените процеси на стареене. Хубавото е, че най-важните от тях може да се намерят в готови препарати, хранителни добавки – удобство и улеснение в делника.

 

Селен и биотин например са особено популярни в последните години. Още по-добре действат те в комбинация с екстракт от Гинко билоба. Какви са научните доказателства за ползите от тези вещества? За какво точно помагат и в каква дозировка? Защо се комбинират? Ето някои изводи от медицински проучвания и наблюдения.

Селен – важен за имунната система и съхраняване на ДНК

Селенът е съществен компонент в различни ензими и протеини, които помагат за репликация на ДНК и пазят клетките от увреждане и инфекции. Въпреки че човешкото тяло се нуждае от малки количества селен всеки ден, редица нови проучвания разкриват колко важен е той за нормалния метаболизъм. Съдържа се в различни храни като ядки, някои растителни храни. В България обаче почвите са бедни на селен, което означава, че за някои групи хора, пациенти е уместно да се помисли за включване на подходящи хранителни добавки.

 

 

Дефицитът на селен оказва негативно влияние при хронични метаболитни заболявания (диабет, атеросклероза, метаболитен синдром и др.), също и при болести на щитовидната жлеза. В същото време има доказателства за ползите от селен при висока кръвна захар, високи липиди в кръвта, висок холестерол. Вземането на селен като добавка не означава, че трябва да спрете лекарствата, ако те са предписани от лекар.  Може обаче да подпомогне тяхното действие и способността на организма да се справя по-ефективно със свободните радикали, а оттам и да помогне за естествената регенерация на тъканите.

Биотин (Витамин B7) помага за усвояване на мазнини и протеини

Биотин е водоразтворимият витамин В7, който се съдържа в естествен вид в авокадо, рохко сварени яйца и кедрови ядки. Играе жизненоважна роля в подпомагането на ензимите да разграждат мазнините, въглехидратите и протеините в храната. Помага за регулиране на сигналите, изпращани от клетките, както и за активността на гените.

 

 

 

В медицината е възприето ниво на адекватен прием на биотин, което покрива нуждите на организма. За мъже и жени над 19 години и за бременни жени това са 30 микрограма дневно.

 

Дефицитът на биотин се среща сравнително рядко. Може да се провокира от редовен прием на алкохол. Около една трета от бременните жени показват лек дефицит, въпреки че приемат достатъчно количество с храната. Точната причина за този феномен не е ясна.

 

Симптоми при дефицит на биотин:

  • Изтъняване на косата;
  • Люспести кожни обриви около очите, носа, устата;
  • Чупливи нокти.

Гинко Билоба – ползи за паметта и мозъка

Екстрактът от Гинко билоба е получен от листата на дърво със същото име. Използва се от столетия в китайската народна медицина, а днес е много популярен и в Европа. Съдържа над 170 биоактивни вещества, прилагани за медицински и козметични цели.

 

 

Активните съставки в гинко билоба включват терпенови лактони (терпеноиди) и гинко флавонов гликозид (флавоноиди). Тези съединения имат антиоксидантен ефект, помагат за предотвратяване на увреждане на тъканите и някои заболявания. В допълнение, флавоноидите стимулират доброто кръвообращение.

 

Така добавките с екстракт от гинко билоба могат да помогнат за подобряване на мозъчната функция и кръвообращението, да повлияят благоприятно кръвното налягане, паметта и дори здравето на очите.

 

Преглед на 21 клинични проучвания установява, че ако обичайното лечение на алцхаймер се комбинира с добавки на гинко билоба, пациентите с леки симптоми могат да подобрят когнитивната си функция. Един от изводите е, че добавката може да помогне за подобряване на паметта и свързания с възрастта когнитивен спад.  

 

 

Други проучвания показват, че прием на екстракт от гинко работи в полза на антиоксидантите (какъвто е селенът например) и помага за намаляване на симптомите при депресия и тревожност. 480 мг екстракт от гинко билоба дневно понижил симптомите на тревожност в сравнение с плацебо. Приемът на такива препарати заедно с антидепресанти намалява депресия след инсулт при по-възрастни хора. Има сведения и за ползи от Гинко билоба при пациенти с високо кръвно, но са необходими допълнителни изследвания.

 

Все пак употребата на екстракт от Гинко билоба има някои ограничения – гинколовата киселина в него може да бъде токсична, ако се приема в големи количества. Затова избирайте само препарати, които гарантират контролирано количество от гинколовата киселина.

Силата на природата, съчетана в Ginkofol Max (Гинкофол Макс)

Формулата на Ginkofol Max („Гинкофол Макс“) е комбинация от селен, биотин и екстракт от Гинко билоба. Трите съставки усилват взаимно полезното си действие, а и приемането само на една таблетка е улеснение за заетите хора. Препаратът се отличава с ниското съдържание на гинколова киселина, която е единствената съставка на гинко с известен токсичен ефект. В „Гинкофол Макс“ тя е под 1 ppm, докато препоръчителните стойности за безопасност са до 5 ppm.

 

 

 

Хранителната добавка се препоръчва за подобряване на паметта, концентрацията и кръвооросяването. Може да се използва както при вече открити когнитивни проблеми, така и за профилактика на тези проблеми при хора, които упражняват активен умствен труд.

 

Допринася за здравината на капилярните съдове и добрата микроциркулация. Шум в ушите и световъртеж са други често срещани оплаквания, при които може да се опита помощ с комбинацията от Гинко билоба и селен.

 

Автор Илияна Ангелова

Коментари