Публикация

„ЛИНА” е първата частна лаборатория, която подава ръка на Националния алианс на хората с редки болести

„ЛИНА” е първата частна лаборатория, която подава ръка на Националния алианс на хората с редки болести

Да гледаш как детето ти расте щастливо е най-големият дар. За някои родители обаче всеки нов сантиметър от ръста на малчугана се превръща в трудно извоювана битка. Именно поради тази причина „ЛИНА” е първата лаборатория в извънболничната помощ в България, която застава зад мисията на Националния алианс на хората с редки болести. Целта е да се насърчи навременната профилактика и да се повиши осведомеността за редица заболявания, които често остават скрити. Едно от тях е дефицитът на растежния хормон.

 

„В наше лице членовете на алианса могат да разчитат на верен и разбиращ партньор. Ние ще работим  в тясна връзка с доц. Полина Милушева – Мандаджиева, която е председател на Националната асоциация на пациентите с дефицит на растежния хормон и представител на алианса за Бургас и областта. Благодарение на нейната всеотдайност, професионализъм и десетките инициативи, информираността на жителите на града за редките болести се увеличава”, заявяват от „ЛИНА”. От лабораторията поставят начало на сътрудничеството с алианса на 20 септември, когато се отбелязва Световният ден за информираност за растежа на децата. Материали, свързани с инициативата, са разпространени в лабораториите на „ЛИНА” в страната.

 

Защо навременната диагноза е важна?

 

Растежът е специфичен за децата процес, от който зависи бъдещото им здраве като възрастни. Затова е важно родителите и медицинските специалисти да бъдат бдителни за отклонения в ръста, които могат да са признак за евентуално заболяване.

 

„Трябва да помним, че времето, отредено за растеж, е ограничено, а оттам и времето за реакция. Заболяванията, отразяващи се на растежа, често са трудни за разпознаване и правилно диагностициране, от което на практика зависи и съдбата на детето”, споделя доц. Полина Милушева – Мандаджиева. Тя е истински посланик на хората с редки заболявания, защото като майка е извървяла трудния път на лечение.

 

Лаборатория „ЛИНА” и Националният алианс на хората с редки болести ще работят по бъдещи инициативи, които да помагат на пациентите в профилактиката и контрола на тези заболявания.

Коментари