Публикация

България с първа улица в света, кръстена на донор

България с първа улица в света, кръстена на донор

Улица в морската ни столица вече носи името на донор, спасил четири човешки живота. Тя се казва „Георги Николов“ и се намира във варненския квартал Аспарухово. Георги е местен млад мъж, учи в чужбина, има остър ум и светло бъдеще. На 20 септември 2015 г. обаче той остава завинаги на 21 г., но позволява на други четири живота да продължат своя път.


Следвайки законовата разпоредба, че в България улиците се кръщават само на починали хора с особени заслуги за обществото,

 

тази новаторската идея носи името „Анонимните герои“

 

Така нашата страна става първата в света, в която има улица, кръстена на донор, информира Министерството на здравеопазването.


Инициативата е на граждани и създателите на проекта „Последният дар на човека“, като в основата му са Александър Николов – брат на Георги, и Димитър Панайотов. Проектът има за цел да популяризира и развие темата за донорството в България.


Миналата седмица общинската комисия по „Култура и духовно развитие“ дава подкрепата си за преименуването на улицата, а този понеделник то вече става факт след заседание на Общинския съвет във Варна.

Коментари