Публикация

Доц. Околийски: Пътят към профилактиката минава през доверие в системата

Доц. Околийски: Пътят към профилактиката минава през доверие в системата

Проактивната политика изисква на първо място възвръщане на доверието в системата, което би мотивирало повече хора да разчитат на профилактиката, не защото това е тяхно задължение, а защото това е отговорното поведение и грижа към собственото ни здраве. Това заяви зам.-здравният министър доц. Михаил Околийски по време на пресконференция, посветена на важността на редовната профилактика за предотвратяването и ранното откриване на редица заболявания.

„Хората не действат рационално, а емоционално, въпросът е как да стигнем до емоцията, за да предизвикаме формиране на здравословни навици“, каза доц. Околийски и допълни, че министерството е в подготовка на мащабна информационна програма за ползите от профилактиката.

Зам.- здравният министър припомни, че средствата за здравеопазване нарастват на над 7 млрд. и 200 млн. лв., което е с

над 900 млн. лв. повече от предходната 2022 г.

Аркади Шарков, специалист по икономика на здравеопазването и съветник на здравния министър, представи кратък здравно-икономически анализ на тема "Икономически аспекти на навременната профилактика", според който се задава нова, невидима пандемия от хронични, незаразни заболявания. По данни на Европейско здравно интервю от 2019 г. 29.7% от българите споделят, че имат високо кръвно налягане, 6.9% - диабет, 4.7% - бъбречни проблеми.

 

По време на събитието бяха представени и резултатите от национално представително проучване, реализирано от социологическа агенция "Тренд" по поръчка на Фондация "Хъб Фор Хелт". Според анализа всеки десети българин никога не е извършвал годишен профилактичен преглед. 32% от анкетираните заявяват, че за последно са преминали през годишен профилактичен преглед тази година. Други 31% декларират, че са го направили през миналата година, а 15% - преди повече от две години.

Коментари