Публикация

Есенни неврологични дни: На фокус – Паркинсонова болест и мозъчни инсулти

Есенни неврологични дни: На фокус – Паркинсонова болест и мозъчни инсулти

Десетки медици от различни специалности се събраха във Военномедицинската академия по време на „Есенни неврологични дни“ с акцент върху Паркинсоновата болест и мозъчните инсулти.


Срещата се организира от Клиниката по нервни болести, а основни лектори бяха prof. dr. Jörg Müller, ръководител на Клиниката по неврология на болница Вивантес, Берлин, и проф. д-р Дора Златарева, д.м., ръководител на Катедра „Образна диагностика“ към МУ - София, а модератор - доц. д-р Стефка Мантарова, д.м., началник на Клиниката по нервни болести на ВМА.

Целта на форума

бе да представи новостите в патогенезата и диагностиката на Паркинсоновата болест и на базата на тях да се изграждат индивидуални невропротективни и терапевтични стратегии.


Интерес предизвика представените невропротективни стратегии за забавяне хода на Паркинсоновата болест, потенциалът на терапията със стволови клетки.

Представен бе и клиничният опит при приложението на нови терапии в късния стадий на заболяването

– инхалаторна форма на леводопа, както и нов тип терапия с леводопа с продължителна подкожна инфузия.


Проф. Златарева акцентира върху възможностите на МРТ за подпомагане на диференциалната диагноза при атипичните паркинсонови синдроми, като подчерта необходимостта от уеднаквяване на протоколите на изследване.


Prof. Jörg Müller сподели собствени резултати от проведени фибринолитични терапии и последващи тромбектомии. Потвърждава се тенденцията, че навременното и съвременно лечение на острия исхемичен инсулт осигурява на пациентите по-добра прогноза в краткосрочен и дългосрочен план.


Срещата завърши с пожелание да не е последна, а да стане традиция в календара на Военномедицинска академия.

Коментари