Публикация

Месец за профилактика на рака на гърдата в болница „Лозенец“

Месец за профилактика на рака на гърдата в болница „Лозенец“

За пореден път Университетска болница „Лозенец“ ще отбележи Световния месец за борба с рака на гърдата с безплатни профилактични прегледи в Медицински център „Лозенец“ (ДКЦ), а на 14 октомври медицински екип на лечебното заведение ще преглежда безплатно пациентки в гр. Долна баня, съобщават от лечебното заведение.

Тази година кампанията е под надслов: „Открий го! Излекувай го! Пребори го!“

Безплатните профилактични прегледи в УМБАЛ „Лозенец“ ще бъдат извършвани в Медицинския център, ул. „Козяк“, № 1, всеки четвъртък на октомври (05.10; 12.10; 19.10 и 26.10), в интервала от 13:30 до 18:00 ч., в Ехографския кабинет (ет.-1), след предварително записване.


При възможност явилите се на преглед да представят медицинска документация и предходни образни изследвания на гърда за сравнение.

Заявките за прегледите

ще се осъществяват през контактната форма на сайта на Университетска болница „Лозенец“ или на тел. 02/ 96 07 682.


Висококвалифицираните ни рентгенолози от Отделението по образна диагностика ще извършват ехография на млечна жлеза, а доказаният специалист от Клиниката по хирургия д-р Драгомир Дарданов ще консултира пациентките.


Д-р Драгомир Дарданов е специализирал и работил във водещи клиники както в България (Медицински институт – МВР, СБАЛ по онкология – София, така и чужбина (САЩ, – Memorial SloanKetteringCancerCenter, Ню Йорк, The Methodist Hospital – Хюстън; Великобритания - St. Mark’s Hospital, Лондон; Ирландия – St. Vincent’s Hospital, Дъблин; Австрия – Danube Hospital, Виена и Япония – Tokyo Medical and Dental University). Участвал е в редица квалификационни курсове по хирургия и онкология у нас, във Великобритания, Холандия, Австрия, Германия и др. Той е хирург с професионални интереси в областта на коремната и обща хирургия, вкл. хирургия на млечната жлеза, хирургичната онкология, колопроктологията и клиничната анатомия. Развива активна преподавателска и научно-изследователска дейност.

Ракът на гърдата е най-често диагностицираното злокачествено заболяване сред жените по света

и е основна причина за смърт от онкологични заболявания при жените.
По статистически данни може да се предвиди, че 1 от всеки 8 жени ще бъде диагностицирана с рак на гърдата по време на живота си.


До края на 2025 г. в света 2,5 милиона жени ще загинат от рак на гърдата.


На всеки 50 секунди някъде по света умира жена с рак на гърдата.


По данни от 2022 г. 68% от лекуваните пациенти с рак на гърдата в България са били диагностицирани във втори и трети стадий и само 12% в първи стадий.
72,8% е петгодишната релативна преживяемост от рак на гърдата в България. Тя е 11,1% – по-ниска от средната за Европа (83,9%).


Преживяемостта е много висока след лечение при началните стадии. Лекарите са категорични, че за да се намали смъртността от рак на гърдата, е нужна ранна диагностика и комплексно лечение.

Коментари