Публикация

Инсултът събра над 300 лекари, експерти, представители на институциите и пациентски организации на първи интердисциплинарен конгрес

Инсултът събра над 300 лекари, експерти, представители на институциите и пациентски организации на първи интердисциплинарен конгрес

Първият вариант за Национален план за лечение на инсулта вече е факт, започва обсъждане

 

"Присъствате на исторически форум - страната, която е първа в света по заболеваемост и смъртност от инсулт, най-после прави национален интердисциплинарен форум, посветен на заболяването."

 

С тези думи председателят на младото Българско дружество по инсулт доц. Росен Калпачки откри на 21 октомври 2023 г. Първия национален конгрес, посветен на едно от най-тежките социалнозначими заболявания. По думите му с форума е поставено  началото на една мащабна интердиспилинарна обществена дейност за борба с инсулта.

 

В продължение на 3 дни широк кръг от специалисти от областта на неврологията, общата и спешна медицина, неврохирургията, образната диагностика, ендокринологията, кардиологията, пулмологията, ревматологията, анестезиологията, логопеди, адвокати, представители на институциите, неправителствени и пациентски организации фокусираха вниманието си върху проблемите, предизвикателствата и възможножните решения. Медици от болници в цялата страна споделиха ежедневните си проблеми, а европейската перспектива очертаха водещи специалисти от Италия и Германия. Общо 49 лектори се включиха по теми, покриващи целия спектър на инсулта - от разпознаването му до рехабилиталията и реинтеграцията в живота. 

 

Зам.-министърът на здравеопазването доц. Михаил Околийски приветства форума и изтъкна значимостта на инициативата на дружеството по инсулт.

„В нашата страна един от ключовите корективи, на чиято експертиза разчитаме при провеждането на държавната политика при борбата с инсулта, сте Вие – висококвалифицираните специалисти. Приветствам стремежа Ви да спомагате за въвеждането на най-съвременните утвърдени методи, на база на които се усъвършенстват диагностиката и лечението на инсулта“, каза той.

 

Форумът приключи с първи вариант на Националния план за борба с инсулта, който ще бъде обсъден, доразвит и представен на вниманието на Министерството на здравеопазването и на Министерския съвет.

 

Съгласно устава на организацията в края на форума щафетно ръководството на дружеството пое д-р Филип Алексиев, който досега беше заместник-председател на организацията.

Д-р Филип Алексиев - в средата
Д-р Филип Алексиев (в средата) е новият председател на Българското дружество по инсулт

 

Той напомни, че това дружество няма да допусне практиката да бъде 20 г. с несменяем председател. Д-р Алексиев обяви, че започват месечни онлайн симпозиуми, в които членовете на дружеството ще обсъждат важни за тях теми, практически казуси и решения.

 

Снимки от форума виж по-долу

 

Очаквайте запис от събитието

Коментари