Публикация

Наднормено тегло и затлъстяване – нарастващ проблем на съвремието

Наднормено тегло и затлъстяване – нарастващ проблем на съвремието

Повишеното телесно тегло и затлъстяването са хронични състояния, свързани с натрупване на ексцесивно количество мастна тъкан в различни части на тялото – подкожно, в коремната кухина, около вътрешните органи. Това натрупване има отрицателен ефект върху здравето и е свързано не само с различни здравословни проблеми, но и с намалена продължителност и качество на живота.


Ежегодно отбелязваме Международния ден за борба със затлъстяването, като основната му цел е да стимулира хората да поддържат здравословно тегло, както и да се сложи край на кризата със затлъстяването в световен мащаб. Специалистите от Клиниката по ендокринология и болести на обмяната от ВМА са инициатори на редица профилактичните кампании за превенция и ранна диагностика на ендокринни заболявания.

За оценка на затлъстяването най-често се използва индексът на телесната маса (ИТМ)

изчислен въз основа на теглото и височината на индивида. Смята се, че при ИТМ над 25 говорим за свръхтегло, а при ИТМ над 30 - за затлъстяване (обезитет), пояснява подп. доц. Цветелина Тотомирова, началник на Клиниката по ендокринология и болести на обмяната.

 

През последните години се установява трайна тенденция за покачване на честотата на случаите с повишено телесно тегло и обезитет:

  • честотата на затлъстяването се е утроила в световен мащаб от 1975 г. досега, а на обезитета се е удвоила от 1980 г. до днес;
  • през 2020 г. 2.6 милиарда възрастни са с повишено телесно тегло и затлъстяване или над 38% от световното население;
  • Световната федерация по обезитет предвижда, че до 2030 г. една на всеки 5 жени и един на всеки 7 мъже ще бъде с обезитет;
  • през следващите 12 години 51% от световното население или над 4 милиарда ще бъдат диагностицирани със затлъстяване или обезитет.

Притеснителна тенденция се отбелязва и при промените в телесното тегло на децата, изтъква още специалистът и подкрепя думите си със статистически данни:

  • 39 милиона деца под 5 години са с повишено телесно тегло;
  • очаква се честотата на затлъстяването при деца да се удвои и към 2035 година 208 милиона момчета и 175 момичета да бъдат с повишено телесно тегло.

Медицинските последствия на затлъстяването и обезитета са изключително важни:

обезитетът е отговорен за 30-53% от новодиагностицираните случаи на захарен диабет

Медицинските разходи при пациенти с обезитет са 30-40% по-високи в сравнение с хората с нормално телесно тегло, подчертава доц. Тотомирова.

 

Откриване на отклоненията в телесното тегло и своевременното им проследяване и лечение чрез промяна в начина на живот и диетичния режим има важно значение за превенция на усложненията и дългосрочните последствия.

Коментари