Публикация

Д-р Гергана Николова: Електронните рецепти на принципа „проба – грешка“

Д-р Гергана Николова: Електронните рецепти на принципа „проба – грешка“

Седмица след като се въведе новата електронна система за издаване на електронни рецепти, пациенти и лекари се сблъскаха с редица трудности. Някои от тях настояват да се върнат хартиените рецепти. От Министерството на здравеопазването смятат, че всички проблеми, свързани с изписването на електронни рецепти за антибиотици, са решими.


„Поне за някакъв период от време трябва да има възможност да се издават и двата вида рецепти - хартиени и електронни. Да, личните лекари ще изписваме електронно рецептите, но за колегите, които са в невъзможност да извършват това нещо, трябва да имат възможност да изписват хартиени рецепти“, каза в „Денят започва“ д-р Гергана Николова, член на Управителния съвет на Български лекарски съюз.


Тя съобщи, че

на вчерашното спешно заседание в здравната комисия не са взети конкретни решения

но са били изслушани всички страни.

 

„Лишават се колеги от възможността да упражняват професията си с тези електронни рецепти.

Лишават медици от възможността да изпишат терапия за пациент

Предписването на лекарствата касае възможности, свързани и с техниката, трябва да имаш добър телефон, добър интернет. Но София не е България. Това се очертава като голям проблем за спешните медици. Много други колеги пък нямат РЦЗ номер, не са регистрирани като лечебни заведения и не могат да предпишат терапията на своите пациенти“, коментира д-р Николова.

 

Източник: БНТ

 

Коментари