Публикация

Проф. Момеков: Не всички лекарствени взаимодействия са по модела жертва-хулиган

Проф. Момеков: Не всички лекарствени взаимодействия са по модела жертва-хулиган

Полимедикаментозната терапия е един от рисковите фактори за появата на сериозни лекарствени взаимодействия. Това каза проф. Георги Момеков, председател на Българското научно дружество по фармация по време на уебинара за фармацевти „(Не) Познатите лекарствени взаимодействия“. Събитието се проведе на 26 октомври в CredoWeb и в него взеха участие над 300 специалисти.

 

Сред рисковите фактори проф. Момеков посочи:

  • Бъбречна и чернодробна недостатъчност;
  • Лекарства с тесен терапевтичен прозорец;
  • Продължителна фармакотерапия;
  • Недохранване и хронична имуносупресия;
  • Консумация на алкохол;
  • Прием на хранителни добавки;
  • Генетична предразположеност.

Като пример за нежелано лекарствено взаимодействие той даде приема на медикаменти, които намаляват периферното съдово съпротивление, като алфа блокери, ДХП и др. при гериатрични пациенти, където може да се наблюдава изразена ортостатична хипотония. Тя е с честота до 33% и крие риск от синкопи, падания и фрактури.

 

Друг пример са нарушените хомеостатични механизми при тиазидни и бримкови диуретици. При тях има по-изразен риск от обезводняване, хиповолемия, електролитни и метаболитни нарушения. При намалената жажда и прием на течности има риск от хипотоня. Освен това неадекватната бъбречна функция може да ограничи ефекта на диуретиците.

 

Проф. Момеков отбеляза, че

не винаги взаимодействието на лекарствата е между „хулиган“ и „жертва“

 По думите му много често то е двупосочно и обхваща повече от един процес, като синергизъм, антагонизъм, модифициране на ефекта и идиосинкразии.

„Лошо е, че нямаме данни от рендомизирани проучвания за повечето взаимодействия, описани в дебелите книги, учебници и справочници. Много малко компании целево правят тестове за лекарствени взаимодействия и това става когато подобно лекарство в миналото е било асоциирано с такъв проблем…В повечето случаи имаме спорадични данни и то не, че на някой му е станало нещо от взаимодействието на двете лекарства, а че едното е повишило плазмените нива на другото…Като цяло считаме, че тежки взаимодействия биха настъпили при над петкратно увеличаване на C max, умерен при 2 до 4.9 пъти, а под два се счита, че рискът е минимален“, заяви специалистът.

Какво още каза проф. Момеков по темата и какви конкретни примери за лекарствено взаимодействие даде, можете да видите тук. 

Коментари