Публикация

В сезона на вирусите: Как да се предпазим

В сезона на вирусите: Как да се предпазим

Световната здравна организация предупреди, че COVID-19 остава заплаха, тъй като продължават да се появяват нови варианти на вируса. „Също така е вероятно COVID-19, грип и респираторният синцитиален вирус да циркулират съвместно тази есен и зима“, каза д-р Марк-Алaн Уидоусън, който ръководи екипа на СЗО за наблюдение на патогени с висока степен на опасност.

„Този сценарий буди безпокойство, тъй като би увеличил риска за уязвимите групи от населението и би оказал допълнителен натиск върху здравните услуги“, предупреди експертът.

Преходният сезон и резките колебания в температурите са предпоставка за разпространение на инфекции

Не студът ни разболява, каза от своя страна инфекционистът д-р Трифон Вълков пред Нова телевизия.


Той е категоричен, че за да се заразим, около нас трябва да има източник на инфекция.
Според него най-добрият начин да се защитим срещу вирусите е ваксинацията, а не приемът на определени храни и напитки. И изтъква, че

никога не е късно човек да се ваксинира срещу грип и коронавирус

„Не приемам теорията, че чрез плодове, зеленчуци или някои храни може да осигурим адекватна защита. Единственият начин за превенция на такъв тип заболявания, който е проведен и доказан, си остава ваксинацията. Тя е ефективна срещу голяма част от причинителите, които ги има не само в момента, а и срещу тези, които биха предизвикали усложнения, налагащи влизане в болница.

 

 

Когато говорим за превенция на някои облигатни патогени, какъвто е и грипът, някой да си въобразява, че със сокове с лимон и мед може да се профилактира или с практикуване на нещо, с идеята да се предпази, е игра с огъня“, изтъкна специалистът.

Как се разпространява грипът

Грипът е инфекция на носа, гърлото и белите дробове. Основно се причинява от 2 вида вируси: тип А и тип B.


Разпространява се много лесно от човек на човек. Дори преди да забележите симптоми, може да предадете вируса на други хора. Това най-често става чрез:

  • говорене;
  • кихане;
  • кашляне.

 

При тези действия във въздуха се освобождават малки капчици, които съдържат грипния вирус. Може да се заразите, ако те попаднат върху очите, носа, устата.
Инфекция може да възникне и ако докоснете някоя от тези части, след като се пипали замърсени повърхности (играчки, телефони, дръжки на врати, дистанционни на телевизор и други).

 

Освен ваксинация срещу грип,

има някои мерки, които могат да помогнат за намаляване на предаването вируса, а именно:

  • носете маска в претъпкани и затворени помещения;
  • не докосвайте очите, носа или устата си с немити ръце;
  • често мийте ръцете си със сапун и топла вода за поне 20 секунди;

Ако наблизо няма сапун и вода, използвайте дезинфектант за ръце, съдържащ поне 60% алкохол;

  • проветрявайте често;
  • кашляйте и кихайте в кърпичка или в сгъвката на лакътя, а не директно в ръката;
  • почиствайте и дезинфекцирайте повърхности, които много хора докосват (техника и др.);
  • оставане вкъщи, ако не се чувствате добре.

-Ако се появят тревожни симптоми, изолирайте се и се свържете с личния лекар.

 

Човек може трудно направи разлика между симптомите на грип и COVID-19 например. Това лесно обаче може да се установи с тест. За грипа най-характерното е, че връхлита изведнъж, оплакванията (висока температура, болки в мускулите и ставите, главоболие, отпадналост) се появяват в рамките на часове.

 

 


Важно е да се знае, че

грипният вирус не е като останалите респираторни инфекции

Усложненията при него са чести, като могат да са най-различни – остри отити, синузити, ангини, пневмония, като могат да бъдат засегнати нервната система, сърцето, стомашно-чревният тракт и др. Затова правилната диагностика и навременното лечение са ключови.

 

Повече за лечението на грипа може да прочетете ТУК

Коментари