Публикация

България и Италия ще си сътрудничат в превенцията на рака

Превенцията на онкологичните заболявания е важна част от медицината. Това каза посланичката на Италия в България Н.Пр. Джузепина Дзара по време на Международната конференция за превенция на раковите заболявания, която се проведе в София на 9 ноември 2023 г. Събитието беше организирано от посолството на Италия, Италианската търговска камара в България, Италианската лига за борба с рака - LILD и Българското научно онкологично дружество. Форумът се проведе с подкрепата на Екофарм. 

 

Посланичката сподели, че в Италия има регулярен скрининг за рак на гърдата, който предоставя реална възможност на всички жени в страната да се преглеждат.

 

Проф. Франческо Шитули, президент на Италианската лига за борба с рака и един от водещите онкохирурзи в Италия сподели опита на своята страна в организирането на скрининг за най-честите онкологични заболявания при жените и при мъжете. Професорът беше категоричен, че много от злокачествените заболявания, ако бъдат открити в най-ранен стадий, са напълно лечими. А има и злокачествени процеси, които могат да бъдат избегнати чрез ваксина. За пример проф. Шитули посочи рака на маточната шийка, който в редица държави е сведен до незначителна честота чрез ваксиниране на момичетата и момчетата срещу онкогенните щамове на човешкия папиломен вирус (HPV). Изтъкнатият италиански специалист изрази оптимизма си,

че през 2030 г. ще има средства, които ще лекуват напълно някои видове рак

По време на форума бе подписан меморандум за разбирателство между Българското онкологично дружество и Италианската лига за борба с рака, което гарантира бъдещо сътрудничество между двете организации.

„Превенцията на онкологичните заболявания е една от темите, които най-много вълнува нашия екип“, каза зам.- министърът на здравеопазването доц. д-р Михайл Околийски.

Той добави, че Министерството на здравеопазването

търси начини да извади страната и от черната статистика за смъртност

от ракови заболявания. По думите му те са най-големият бич за българите, като средната продължителност на живота след диагностициране е много кратка. Доц. Околийски също така отбеляза, че в момента раковият регистър и електронната система функционират много зле и това трябва да се промени, за да имаме яснота какво се случва.

 

Какво още споделиха организаторите на конференцията, както и водещи медицински специалисти в областта - проф. д-р Галина Куртева, д-р София Ангелова, доц. Даниела Попова и др., вижте във видеото.

Коментари