Публикация

Главоболие, висока температура и отпадналост – как да ги преборим?

Главоболие, висока температура и отпадналост – как да ги преборим?

Както при грипа, така и при настинките част от симптомите – втрисане, кашлица, хрема и запушен нос, могат да се лекуват в домашни условия. Ако сме били изложени на минусови температури, неприятен вятър и стиден дъжд, за да предотвратим спада в имунната система е важно да се затоплим максимално бързо. Веднага след като се приберем у дома един горещ душ може значително да подобри състоянието ни и да предтврати появата на треска и чувството за общ дискомфорт. Накисването на краката в гореща вода със сол също може да помогне, но не е от най-препоръчаните методи при хора, които имат проблеми с кръвното налягане.

 

При първите симптоми на кашлица топлят чай също може да помогне. Обикновено се препоръчва чаят от лайка или комбинация от билки, като лайка, мурсалски чай и жълт кантарион, които помагат за засилване на имунната ни система. Към тях задължително се прибавят мед и лимон. Впрочем, съвсем спокойно може да хапнете отделно няколко лъжици мед. В комбинация с малко настърган хрян това е ефикасен начин да преборите започващата кашлица в рамките на няколко дни.

 

 

 

 

Почитателите на алкохолните напитки могат да си направят чаша греяно вино или малко греяна ракия. В първото се слага известно количество черен пипер, а във второто захар. Пият се докато са горещи, като по тази начин се загрява не само болното гърло, но и цялото тяло.

 

Сигурен начин за справяне с кашлицата, препоръчван от лекарите са

инхалациите със сварена лайка, в която има добавена и сода

Правят се няколко пъти на ден.

 

Много популярен метод за справяне с настинките и грипоподобните състояния е консумацията на пилешка супа. След проведено изследване, учени от университета в Небраска установяват, че в нея се отделя веществото карнозин, което подсилва имунитета и му помагало да се справи с болестотворните процеси.

 

Лекарите препоръчват за справяне с кашлицата и болките в гърлото приема на билкови сиропи. Често се използват и хранителни добавки, стимулиращи имунната система, като например такива, които съдържат витамини и антиоксиданти.

 

 

 

През студените месеци много хора боледуват от сезонни вируси заболявания. В началото на есента най-чести са различни респираторни инфекции, които обикновено наричаме настинка. Те се проявяват вследствие на излагане на неприветливите атмосферни влияния и последвалия спад на имунитета, така и при заразяване по въздушно-капков път. Грипът идва доста по-късно – обикновено през декември, като пикът на заболеваемостта е през януари и февруари.  

 

Типичните респираторни инфекции и настинки обикновено започват със запушен нос и дразнене в гърлото, които бързо преминават в кашлица. Често има втрисане и повишена телесна температура – между 37 – 38 градуса. В зависимост от вируса може да се наблюдава повръщане или стомашни проблеми. Някои настинки са съпроводени с грипоподобни симптоми, като главоболие и болки в крайниците, а също така умора и изтощение. 

 

 

 

Грипът лесно може да бъде различен от сезонните настинки. Докато симптоматиката на сезонните респираторни вируси се развива постепенно и на фази, той

винаги започва внезапно

Заразеният може да каже кога точно се е появила инфекцията. 

 

Симптомите на грипа са:

  • главоболие и/или мускулни болки;
  • висока температура;
  • обща отпадналост и невъзможност да станем от леглото;
  • дразнене в гърлото или директно кашлица;
  • запушен нос или хрема.  

Тези оплаквания са доста неприятни и тяхното отстраняване е важно, за да може човек да се върне бързо към ежедневните си дейности. Един от златните стандарти за справяне с главоболието, болките в мускулите и високата температура е използването на ибупрофен.  

 

 

 

Ибупрофенът спада към групата на нестероидните противовъзпалителни средства, които са сред най-широко предписваните лекарства в целия свят. Той основно спира образуването на т.нар. простагландини – това са възпалителни тъканни хормони, които участват в развитието на треска и болка. В резултат се постига противовъзпалителен, обезболяващ и понижаващ температурата ефект. Ето защо медикаментът се използва за облекчаване на лека и умерено-тежка болка на мускулите и ставите, мигрена и зъбобол. Като индивидуален препарат или в комбинация с други той е препоръчван при лечението на грип и настинки.  

 

Съвместно проучване на изследователи от Германия, Швейцария и САЩ от 2003 г. показва

въздействието на ибупрофен върху тежестта на грипоподобните симптоми

Изследвани са 356 пациенти със средна възраст около 40 години, от които 60% са мъже. Те приемали по 1 или 2 таблетки ибупрофен от 200 мг в продължение на 3 дни на всеки 6 часа. Максималният брой таблетки за денонощие, вземан от пациентите, е била 6, защото препоръчителната максимална доза на ибупрофен е 1200 до 1800 мг за 24 часа. За денонощие те са разпределени в 4 приема, за препоръчване след храна.  

В началото на проучването средната телесна температура на болните варирала от 38,6°C до 38,7°C. Тя е съпроводена с главоболие и мускулни и ставни болки. От 30 минути до 6 часа след приема на 200 мг ибупрофен температурата първоначално спаднала с 0,85°C при 89,1% от пациентите, а при поддържане на курса на лечение в рамките на 3 дни – достигнала нормалните си граници. След края на терапията всички пациенти определили въздействието върху облекчаването на симптомите - болки и висока температура, като много добро и отлично.  

 

Важно е да се знае, че при грипа е необходимо да се прибегне и до терапия с противовирусни средства. Такова е римантадин хидрохлоридът, който трябва да се приема веднага след появата на първите внезапни симптоми на вируса. Добре е през зимните месеци винаги да имате това лечебно средство у дома.  

 

 

 

 

A multicenter, randomized, double-blind, double-dummy, placebo- and active-controlled, parallel-group comparison of diclofenac-K and ibuprofen for the treatment of adults with influenza-like symptoms 

 

 

Прочетете още: Болка и възпаление – как да си помогнем ефективно

 

Коментари