Публикация

57-годишен мъж с рак на простатата беше спасен с роботасистирана хирургия

57-годишен мъж с рак на простатата беше спасен с роботасистирана хирургия

Светослав е на 57 г. Започва да изпитва затруднения при уриниране и решава да направи кръвно изследване на PSA (туморен маркер за рак на простатата). Показателите са леко завишени и мъжът се обръща към д-р Димитър Златанов, специалист в Клиниката по урология на Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда. Лекарят назначава да бъде направен ЯМР, на който Светослав се подлага веднага.

За съжаление резултатите показват суспектна (съмнителна) лезия в десния периферен дял на простатната жлеза

Д-р Гаврил Наков, специалист в Клиниката по образа диагностика в лечебното заведение, насочва мъжа към провеждане на Fusion-биопсия. Така д-р Адриан Попов, началник на Отделението по урология, и д-р Райчо Добриков, рентгенолог, извършват изследването.


„Фюжън биопсията е най-модерната и сигурна система за диагностика на рак на простатата. Класическата биопсия на простатата се извършва само под ехографски контрол. Възможностите на ехографията са ограничени и е възможно ракът на простатата да бъде пропуснат, особено ако е в начален стадий. По време на изследването, чрез специален софтуер, апаратът синхронизира образа от предварително направения ЯМР, с този от трансректалната ехография в реално време, чрез която виждаме подозрителната зона. В много от случаите при ехографията по принцип тези зони са „невидими“. С наслагването на образа от ЯМР обаче те могат да се видят и да се биопсират“, обяснява д-р Попов.


Биопсията показва, че мъжът има злокачествен тумор на простатата в начален стадий.

Решението на онкологичната комисия насочва пациента към хирургична интервенция.

 

Мъжът избира да се подложи на роботасистирана хирургия

 

тъй като възстановяването от нея е изключително бързо.


„Роботасистираната хирургия е най-прецизният метод за лапароскопска операция. Тя дава възможност за филтриране на движенията ми като хирург, прави ги още по-фини и прецизни. Освен това тя е голямо предимство за нас, защото ни позволява да достигнем до локации, които са недостъпни при класическите операции. Триизмерната камера предава изображение на оперативното поле във висока резолюция и до 10-кратно увеличение на стереоскопичен монитор. Пациентите често избират роботасистираната хирургия, защото при нея нивата на травматичност са минимални и възстановяването е изключително бързо. При Светослав направихме радикална простатектомия (премахване на простатата) и той се възстанови изключително бързо, споделя д-р Попов.


Светослав се подлага на операцията и няколко дни след нея вече е спокоен. В неговия случай не се налага и подлагане на химио- или лъчетерапия, тъй като ракът е хванат в ранен стадий.

Седмица след интервенцията мъжът споделя, че е радостен, че е избрал да се довери именно на екипа на д-р Попов

и че мъжете определено не обичат да ходят на лекар, но профилактиката е изключително важно и признава, че вероятно е нямало да посети специалист, ако не е имал притеснителни симптоми.

„Това, което искам да кажа, е, че аз съм голям критик и въпреки това не мога да посоча нито едно нещо, което не е било наред. Всички бяха изключително внимателни. От лекарите, през сестрите, болногледачите и санитарите. Всичко се случваше под точен час, знаех какво предстои и в нито един момент не ми се е налагало да търся някой, просто всички отдаваха необходимото внимание, за да съм спокоен, аз и моите близки. Изключително кадърни хора, човечни. Доверих се на екипа на д-р Попов, защото той ми бе препоръчан и със сигурност не съжалявам за избора си. Радвам се, че всичко премина много добре и мога да се прибера спокойно в дома си, знаейки, че вече съм добре. Възстанових се много бързо и съм изключително благодарен на всеки човек от екипа в клиниката, настина много добър екип работи в това звено!“, споделя с усмивка Светослав.

Клиниката по урология в Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда работи с последно поколение лазерни системи, ендоскопска и лапароскопска апаратура за миниинвазивни ендоскопски интервенции и най-новия модел на роботизираната система – Da Vinci Xi. Провеждането на Fusion биопсии прави диагностиката още по-прецизна и точна, което помага изключително много на хирурзите в клиниката.

Коментари