Публикация

Учени създадоха ваксина срещу вируса Зика под формата на лепенка

Учени създадоха ваксина срещу вируса Зика под формата на лепенка

Учени от университета на Куинсланд, Австралия, са разработили безиглена ваксина срещу потенциално смъртоносния вирус Зика, който се пренася от комари, съобщава сайтът на учебното заведение.

 

Ваксината е под формата на специална HD-MAP лепенка и не изисква инжекции. Повечето хора могат лесно да преживеят инфекция с вируса Зика, но заболяването е много опасно за бременните жени, тъй като може да причини спонтанен аборт, мъртво раждане и вродени дефекти.

 

Лепенката HD-MAP доставя активното вещество на имунните клетки под кожата с помощта на хиляди микроинжекции на повърхността си. В предклиничните изпитвания ваксината е осигурила бърза защита срещу жив вирус Зика, въздействайки на специфичен протеин, известен като NS1, който е от решаващо значение за оцеляването на патогена.

 

"Лепенката с ваксина предизвиква Т-клетъчен отговор, който е с около 270 процента по-висок, отколкото когато ваксината се доставя с игла или спринцовка. Можем да променим начина, по който се борим с вируса Зика, тъй като това е ефективен, безболезнен, и лесен за съхранение и прилагане метод за ваксиниране", казва авторът на изследването д-р Данушка Видесундара.

 

Тъй като безиглената ваксина е насочена към специфичен протеин, който играе централна роля в репликацията на семейството на вируси, известни като флавивируси, учените смятат, че подобни лепенки могат да се използват и в борбата срещу други причинявани от тях заболявания като Денга или японски енцефалит.

Коментари