Публикация

Над 200 души прегледани безплатно във ВМА по време на Movember 2023

Над 200 души прегледани безплатно във ВМА по време на Movember 2023

Над 200 души се възползваха от безплатните консултации с уролозите на Военномедицинска академия (ВМА) в рамките на инициативата Movember 2023 за ранна диагностика на рак на простатната жлеза и рак на тестисите.

Ракът на простатата е едно от най-често срещаните онкологични заболявания сред мъжете

На него се падат около 9% от смъртните случаи при заболелите от рак мъже. Movember е ежегодно събитие, при което голяма част от мъжете отглеждат мустаци, с което целят да повишат вниманието и осведомеността за здравословните проблеми при мъжете. Целта на инициативата е да се увеличи процентът на ранно откриване на рак, диагностиката и ефективното лечение, коментира доц. Кремена Петкова от Клиника „Урология“.

Европейската урологична асоциация препоръчва ежегодното изследване на туморния маркер на простатната жлеза

(простатно-специфичен антиген (ПСА/PSA) при всички мъже над 50-годишна възраст, както и след навършване на 45 години при мъже с фамилна обремененост за простатен карцином (брат, баща, чичо или дядо с установено заболяване). Резултатите от изследването трябва да бъдат консултирани с лекар уролог и интерпретирани съобразно конкретното състояние на пациента, допълни от своя страна д-р Виктория Тодорова.


По думите ѝ в

ранните стадии карциномът на простатата не предизвиква конкретни оплаквания

затова профилактичните прегледи са важни.

Диагностичният процес се извършва на няколко етапа. От съществено значение е снемането на подробна анамнеза – дали пациентът има родственици с това заболяване и дали са на лице конкретни оплаквания и симптоми. В последните години магнитно-резонансната ултразвукова фюжън биопсия на простатната жлеза, каквато извършваме във ВМА, се доказа като значително превъзхождаща и диагностично по-точният метод в сравнение със систематичната трансректална биопсия на простатата, изтъква д-р Константин Христов.

Лечението на рака на простатната жлеза се планира индивидуално

в зависимост от вида, размера и агресивността на тумора, както и от възрастта на пациента, неговите предпочитания и състояние.

 

Когато простатният карцином е локализиран в рамките на простатната жлеза, без да излиза извън границите на капсулата и да обхваща околната тъкан и структури, без данни за метастатична болест, имаме възможност за пълно отстраняване на болестта чрез радикална простатектомия – златен стандарт при лечението на тези пациенти.

Важно е да се отбележи, че може да бъде извършена, както като класическа отворена хирургия, така и лапароскопски. Когато имаме противопоказания за хирургично лечение при пациентите, може да бъде извършена радиотерапия. Има комбинирани методи – т. нар. мултимодален подход, включващ лъчетерапия с хормонална терапия. Когато възрастта и придружаващите заболявания са контраиндикация за инвазивно или друго лечение при нискорисковите пациенти, може да се проведе активно наблюдение, пояснява д-р Огнян Гъцев.

Честотата на карцинома на простатата е различна в зависимост от етническите групи и географските региони

като най-висока е в Нова Зеландия, Австралия и Северна Америка, а най-ниска – в Централна и Северна Азия. Това е обусловено от просветеността на болните, различието в здравните организации и провеждането на скрининг. Най-висока е смъртността в африканските популации, а най-ниска – в Европа и западните страни.

 

Според д-р Петър Петров за доказани рискови фактори се приемат възрастта, генетичните фактори, етническата принадлежност и фамилната обремененост. По думите му начинът на живот и диетата са много важни за развитието на болестта.
Определено диети, които съдържат микроелементи, антиоксиданти, богати на плодове и зеленчуци намаляват риска от карцином на простатата, а диети, богати на ненаситени мастни киселини и червено месо го увеличават. Диетата и физическата активност играят основна роля в развитието и прогресията на рака на простатата, категоричен е д-р Петров.
Специалистите от Клиниката по урология на ВМА, ръководена от проф. Илия Салтиров, са категорични, че ракът на простатата е напълно лечим, когато е открит навреме.

Коментари