Публикация

Терапия със стволови клетки с обещаващи резултати за регенеративно лечение на сърдечна недостатъчност

Терапия със стволови клетки с обещаващи резултати за регенеративно лечение на сърдечна недостатъчност

Терапия, базирана на стволови клетки, подобрява качеството на живот на пациенти с напреднала сърдечна недостатъчност. Това става ясно от мултинационално клинично изпитване, инициирано от учени от Mayo Clinic в САЩ. Изследването е публикувано в сп. Stem Cells Translational Medicine.

 

Проучването за клетъчна интервенция след инфаркт е едно от най-големите, провеждани досега. Пациентите, участвали в него съобщават за значително подобрение на състоянието си, след терапия със стволови клетки, която е

приложена като допълнение след стандартните грижи

„В тази епоха на глобално застаряване хората живеят по-дълго, но са изложени на риск от хронични заболявания, водещи до лошо качество на живот. Сърдечната недостатъчност е нововъзникваща епидемия, която се нуждае от нови възможности за лечение. Базираният на стволови клетки подход в настоящото проучване демонстрира трайна полза за физическото и емоционалното здраве в отговор“, казва кардиологът и водещ изследовател д-р Андре Терзич.

Той напомня, че стандартните грижи за пациенти със сърдечна недостатъчност включват здравословна за сърцето диета и навици, лекарства, импланти и рехабилитация. Тези режими обаче не винаги са подходящи всички пациенти, особено в напреднал стадий на заболяването.

 

Изследователският екип набира 315 пациенти от 39 болници в 10 държави, които са имали напреднала сърдечна недостатъчност, въпреки че са получавали стандартни грижи. Пациентите са разделени на случаен принцип в групи, на които се прилага или не се прилага терапия със стволови клетки. Пациентите, назначени за клетъчно лечение, са подложени на сърдечна катетеризация. След това стволови клетки, взети от собствения им костен мозък и програмирани да лекуват увредена сърдечна тъкан, са доставени до сърцето. Пациентите, на които е определено да не получават стволови клетки, са имали сърдечна катетеризация без доставяне на клетки.

Всички участници са помолени да си направят самооценка

с 21 въпроса в началото на проучването и след това отново на 26-та, 39-та и 52-та седмица след лечението. За всеки въпрос те оценяват своето физическо, поведенческо и емоционално състояние по скала от 0 до 5.

 

По време на едногодишното проследяване те постоянно съобщават за подобрено качество на живот след клетъчна терапия в сравнение с тези, които са получили фиктивно лечение. Успоредно с това са регистрирани по-ниски нива на смъртност и хоспитализация сред тези, които са получили стволови клетки.

Цялото проучване можете да видите тук

По текста работи Бойко Бонев

 

Коментари