Публикация

Д-р Николай Брънзалов: В Европа използват паралелно електронна и хартиена рецепта

Д-р Николай Брънзалов: В Европа използват паралелно електронна и хартиена рецепта

„Дигитализацията няма да бъде спряна в тази насока. Ние не сме против нея, просто искаме да бъде направена така, че тя да бъде в услуга, да бъде улеснение и за лекари, и за пациенти, и за фармацевти, а то не се случи. Това наложи отлагането“.


Това обясни пред БНР д-р Николай Брънзалов - зам.-председател на УС на БЛС, относно временното връщане на хартиените рецепти за антибиотици.


Той припомни

предупрежденията на лекарите още от началото на въвеждането на електронните рецепти

за антибиотици и антидиабетни средства.


„Взеха се предвид нашите съображения и този срок, само за антибиотиците, се отложи до 31 март. Налагаше го това, че действително се получаваха тези неприятни ситуации с разкарване на пациенти, изнервени лекари и фармацевти. Всички неща ги бяхме обяснили“, напомни той.


За да влезе в сила една наредба, тя трябва да бъде публикувана в Държавен вестник, а такава още не сме видели там, изтъкна д-р Брънзалов относно забавянето във връщането на хартиените рецепти за антибиотици.


От здравното министерство заявиха за БНР, че

до средата на декември се очаква обнародването

което ще позволи гратисният период да влезе в сила.


Д-р Николай Брънзалов отбеляза, че в голям процент в Европа са въведени електронните рецепти, като в някои страни това вече е на 90%.

Никъде обаче не е премахната опцията лекарят да може да даде и хартиена рецепта при определени обстоятелства, подчерта той.


Източник и снимка: БНР

Коментари