Публикация

Проф. д-р Васил Яблански: Въведохме нов протокол за ранно възстановяване при операция за смяна на тазобедрена става

Проф. д-р Васил Яблански: Въведохме нов протокол за ранно възстановяване при операция за смяна на тазобедрена става

Проф. д-р Васил Яблански завършва медицина през 1996 г. в Медицинския факултет на Тракийския университет. Получава специалност по “Ортопедия и травматология” през 2001 г. Има тясна специализация в областта на ендопротезирането. Преминал е квалификационни курсове в Германия, Австрия, Япония, Франция, Швеция, Испания, Турция, Израел,  САЩ. Членува в Българската ортопедична и травматологична асоциация, Европейското дружество за хирургия на тазобедрена става и Американската асоциация на ортопедичните хирурзи. Началник е на Клиниката по ортопедия и травматология в болница “Токуда” от самото й откриване.

 

***

 

Проф. Яблански, можете ли да посочите средната възраст на пациентите, при които се налага операция за смяна на тазобедрена става?

 

Обикновено това са пациенти над 60 години и причината за смяна при тях е износване на тазобедрената става – коксартроза. Втората по големина група са пациенти, които са имали травма в областта на тазобедрената става, най-често счупване на шийката на бедрената кост. При тях единственият шанс за възстановяване е смяна на ставата. Третата група, също немалка, са хора със специфични заболявания в областта на тазобедрената става - дисплазия или друго заболяване, довело до деформация и промяна, които предизвикват болки и изискват смяна на ставата.

Следват пациентите със заболяването остеонекроза на тазобедрената става, предизвикана от нарушение в кръвоснабдяването на бедрената глава. То се развива и при по-млади хора - между 30 и 50 години. За съжаление, в последната една година имаме все повече пациенти с подобно заболяване. Една от възможните причини за развитието му е лечение с кортизонови препарати. Всички знаем, че по време на пандемията от COVID-19 лечението с ударни дози кортизонови препарати беше “златно правило”. Наскоро оперирах съвсем млад човек, който сподели, че е преболедувал COVID-19 не много тежко, но от паника и страх преминал драматично тежък курс с кортизон. Това е довело до увреда на малките съдове и е предразполагащ фактор за развитие на остеонекроза.

 

Какво представлява новият протокол за ранно възстановяване при операция за смяна на тазобедрена става и какви са ползите за пациентите от него?

 

В някои държави този протокол позволява операцията да бъде извършена в еднодневен престой - пациентът идва в болницата, претърпява операция и си отива вкъщи. Същия този протокол, макар и да не можем да го изпълним за един ден предвид изисквания на Националната здравноосигурителна каса, а и не искаме, го въведохме в Клиниката по ортопедия и травматология на “Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда”. Той ни позволява да осигурим на пациенти с такава операция минимални усещания за дискомфорт - без болка, без кръвопреливане, с ранно натоварване на ставата.

Различава се от стандартния подход по няколко усилия, които полагаме. На първо място, използваме преден достъп, щадящ тъканите на пациента. Той обаче не е подходящ при хора със свръхтегло или специфични деформации в тазобедрената става. Предният достъп при операцията позволява после белегът да бъде покрит от бански, бельо и да не притеснява пациентите.

На второ място, използваме максимално осъвременени импланти, последни модели на водещи фирми. Новите тенденции са имплантите да бъдат с керамични покрития и специална структура, която позволява интеграцията им в костта.

На трето място, при всички пациенти, които оперираме по този нов протокол, използваме вещество, което редуцира значително кървенето. То се влива по време на операцията и намалява кървенето дори по време на самата операция.

На четвърто място, преди завършване на операцията инфилтрираме оперативното поле с медикаменти, които обезболяват, както и предотвратяват настъпването на възпаления около импланта. Пациентите се чувстват великолепно още в часовете след операцията.

Последният ключов момент при тези пациенти е, че започваме рехабилитацията още в деня на операцията, включително по-свободен възстановителен режим и  рехабилитационен протокол.

 

Трябва ли след изписване от болницата пациентът да е оборудван с медицински изделия като специални седалки и други помощни средства?

 

Пациентите често ни задават въпроси относно необходимостта от по-висока седалка за тоалетната чиния, специални парапети, щипки за хващане на отдалечени предмети и други изделия, които да улеснят ежедневието им у дома след изписване от болницата. С въвеждането на новия протокол за бързо възстановяване не е необходимо да се прави такава подготовка, за да се създадат специфични условия, което улеснява изключително много пациента и близките му.

Операцията по този нов протокол ни осигурява възможност да доведем болния до състояние на абсолютна самостоятелност преди изписването от болницата. Може да се изправи, да извърви 20-30 метра, да изкачи 5-6 стълби, да отиде до тоалетна и да си легне отново. Месец след операцията правим контролен преглед и разрешаваме пълно натоварване. Пълното възстановяване настъпва след около 45 дни.

 

Интервю на проф. д-р Васил Яблански за в-к "24 часа".

Коментари

Проф.Яблански е отличен специалист в областта на ортопедията.При него извършваме периодични прегледи за развитието на сколиоза при детето ни.Препоръчваме го на всеки,който има нужда от консултация в ортопедията.