Публикация

Мануална терапия на врата и високо кръвно налягане

Мануална терапия на врата и високо кръвно налягане

Днес бях шокиран отново. С мен се свърза жена, която е попаднала на статията ми „Инсулт и манипулирането изпукване на врата“. Помоли ме за съвет тъй като страда от високи кръвно налягане, което не може да контролира с хапчета. Минала е изследване доплерова сонография и на него се вижда, че вертебралните и артерии са почти запушени. Едната е запушена на 70 %, а другата на 50 %.

Жената не разбира какво означава това, защото не и обясняват добре по време на прегледа. Започва да обикаля по специалисти с въпроси и накрая се озовава при юмейхо терапевт. Желанието ѝ е да бъдат отпушени тези артерии. Човекът, навярно не знаейки какви катастрофални последици може да има, ако наистина артериите се „отпушат“ внезапно, се съгласява.
 
Прави първата терапия и не изпуква рата ѝ.
 
Работи лекичко по него и това активира вегетативката нервна система на въпросната жена, защото от тази работа тя се чувства добре и кръвното ѝ леко пада. Обнадеждена, тя отива втори път. На втората сесия юмейхо терапевтът леко изпуква врата ѝ и резултатът е, че кръвното налягане на дамата неконтролируемо се изстрелва в небето. Пие с шепи хапчета, но нищо не помага. За неин късмет това не води до нещо фатално! Организизмът ѝ се връща към „нормалното“ високо кръвно.
 
Притеснена от преживяното , тя започва да чете. Стига до моята статия и още по-притеснена ми позвънява по телефона. Поговорихме и ѝ обясних какво би означавало „отпушването“ за нея, ако се беше получило. Реално, плаките щяха да се изтрелят директно в базиларната ѝ артерия и да пътуват по нея, докато не заседнат в съд с достатъчно малък диаметър. Това би означавало исхемичен инсулт. И предвид катастрофалните последици, които могат да възникнат там- добре е, че ѝ се е разминало!
Защо катастрофални? Защото базиларната артерия храни примитивните части от ЦНС, където се намират центрове за дишане, преглъщане, всички двигателни аксони, а също и малък мозък, окципитален дял на главния мозък… Най-тежкият възможен инсулт- синдромът на заключения човек, се случва след инсулт в басейна на базиларната артерия !
 
Защо е било опасно изпукването?Както вече разбрахте- 70 % едната и 50% другата. Толкова са били запушени вертебралните артерии. Всеки един от нас знае как работи градинския маркуч. Затиснеш ли го някъде налягането в него скача. Тази жена има втвърдяване, атеросклеротични промени и холестеролни плаки. Или пък навярно някаква вродена малформация. Нещо, което допускам, докато пиша тези редове. Ще трябва да проверя литературата.
 
Спокойно, не я паникьсах. Обясних ѝ, че рискът да се направи нещо такова с изпукване на врата е 1 на 100 000 до 1 на 1000 000. Във всеки случай, това че ме търси в ясно съзнание известно време след манипулацията показа, че нищо сериозно и трайно увреждащо не се е случило. Наблегнах на това, че тук терапията не е уместна. С нея ние помагаме на човек да живее добре, но не лекуваме състоянието. Състоянието на нейните артерии е такова, че те трябва да се видят от специалист и навярно да бъдат лекувани със съвременните възможности на безкръвната миниинвазивна медицина.
 
Сега вижте снимката. Вижте в зона V3, в областта на първи шиен прешлен как артериите правят рязка чупка навътре към гръбначния мозък, за да се слеят в базиларната артерия!
 
При въпросната жена в отпуснато състояние те са запушени. Сърцето натиска срещу тях артериалната кръв, а те се напъват да пропуснат обема през дефицитните диаметри- 50% едната и 70% другата.
Сега помислете как се пука врата. Терапевтът подхваща главата. Надежда я леко напред, за да се разтоварят артерите, завърта я на една една стара и я накланя леко в противоположната посока, за да заключи. Някои терапевти прилагат и лека тракция, за да предпазят допълнително съдовете, които виждате. Въпреки всичко това, има усукване и компресия на артерията към първи шиен прешлен! Градинския маркуч се превива… И след това рязко се напъва, защото за да се изпука врата е нужен високоскоростен тласък.

Е, при тази жена освен нормалнире механизми имаме и променен диаметър- 50% на едната и 70% на другата вертебрлана артерии са запушени с нещо. Градинският маркуч е подложен на стрес и сега дори внимателния, нежен тласък на терапевта, е дал още повече механичен стрес. Тялото е реагирало и е цяло чудо, че жената не е била приета по спешност в неврологията!
Има ли значение, че е юмейхо терапевт -не! Историята можеше да е с всякакъв специалист. Проблемът е, че в случая е имало непознаване на състоянието и на анатомията. В стремежа си да направи добро човекът можеше да се озове в ситуация, в която никой от нас не иска да бъде. Затова и разработих Инсулт- клинично мислене и терапия на ръка , който да помогне на терапевтите да научат повече за състоянието и така да са максимално защитени.
 
Какво посъветвах жената? Спешно се обърнете към кардиолог и ангеолог. В случая, специалист, който винаги препоръчвам през последната година- доц. Svetlin Tsonev , който има и двете специалности. Надявам се историята на жената да има щастлив край и тя да ме послуша и да потърси доц. Цонев.
 
Благодаря ви, че имахте търпение да прочетете тази кратка статия.
Винаги търсете консултацията на здравен специалист. Като рехабилитатор не мога да поема отговорността на други специалисти. Тази публикация не замества такава консултация.
Ако считате, че работа ни е полезна последвайте фейсбук страницата Физиотерапевт БГ ЕООД и споделете това съдържание, за да стигне до повече хора!
___________________________________________
При въпроси или за записване на часове 0898663479 за град Пловдив, ул. Тодор Александров 7, Физиотерапевт БГ ЕООД
webpage: https://physiobg.com/
YouTube: #RehabilitationPlovdiv
Instagram: fizioterapevtbg_eood
Facebook: Физиотерапевт БГ ЕООД
Тодор Александров 7, гр. Пловдив

 

Източник на статията в блога ми: https://physiobg.com/1-%d0%b8%d0%b7%d0%bf%d1%83%d0%ba%d0%b2%d0%b0%d0%bd%d0%b5-%d0%bd%d0%b0-%d0%b2%d1%80%d0%b0%d1%82%d0%b0-%d0%b8-%d0%b2%d0%b8%d1%81%d0%be%d0%ba%d0%be-%d0%ba%d1%80%d1%8a%d0%b2%d0%bd%d0%be-%d0%bd%d0%b0%d0%bb/

 

Източник на статията във фейсбук страницата ми: https://www.facebook.com/photo/?fbid=904148125049042&set=pb.100063615881125.-2207520000

Коментари