Публикация

Нов апарат от най-висок клас за лечение на бъбречно-каменна болест работи в УМБАЛ „Александровска”

Нов апарат от най-висок клас за лечение на бъбречно-каменна болест работи в УМБАЛ „Александровска”

Сред най-новите придобивки на урологичната клиника в УМБАЛ „Александровска” е единствената по рода си рентгенова система тип С-рамо Dornier Delta® III Pro за извънтелесно разрушаване на камъни в пикочо-отделителната система (екстракорпорална литотрипсия). С апарата лечението на бъбречнокаменната болест става с фокусирани електромагнитни ударни вълни, без необходимост от анестезия.

 

Вълните се генерират в апарата и се насочват под ехографски или рентгенов контрол в кристалната решетка на камъка

 

Под тяхно въздействие структурата на образуванието се разрушава и раздробеният камък се изхвърля по естествен път с урината. В зависимост от индикацията, шоковите вълни могат да бъдат въведени от различни посоки. Тази гъвкавост позволява всички лечения да бъдат проведени с пациенти, които са разположени удобно, в легнало положение.

Екстракорпоралната литотрипсия е революционен и към днешна дата основен терапевтичен метод

за отстраняване на камъни от пикочната система, въпреки въвеждането на новите ендоскопски техники, твърди доц. Владислав Младенов. Специалистът изтъкна, че с новия литотриптор облъчването за пациентите и персонала е значително по-малко, поради възможността за използване на ехографски или на по-добре дозиран рентгенов контрол.


Освен това процедурата е безболезнена и в много редки случаи се налага анестезия.

 

Методът е неоперативен и това от своя страна минимизира риска от възможни следоперативни усложнения. Противопоказанията за литотрипсия също са сведени до минимум. Лечението е подходящо за разбиване на повечето видове камъни (с различна големина и химичен състав), независимо от разположението им в пикочната система (бъбреци, уретери или пикочен мехур), и успешно в голям процент от случаите.

Процедурата се извършва амбулаторно, отнема 40-50 минути

и възстановителният период е съкратен до минимум. Новият литотриптор е подходящ и за деца и е с възможности за извършване на множество ендоскопски манипулации и контрастни изследвания. Апаратът ще работи на пълни обороти, като намеренията са през екстракорпорална литотрипсия да преминават 60-70 пациенти месечно. Новият метод се прилага само по лекарска преценка на амбулаторни и хоспитализирани пациенти на болницата.


Пациентите могат да се възползват от процедурите с направление по НЗОК с доплащане или на свободен принцип, на цени според официалната тарифа на болницата.

 

Информация и записване на тел.: 02/ 9230 204

Коментари