Публикация

Иновации в борбата със затлъстяването и захарния диабет

Иновации в борбата със затлъстяването и захарния диабет

Дългогодишната дискусия за връзката между захарния диабет и наднорменото тегло става още по-значима с новите открития в механизмите, които свързват хипергликемията и обезитета.

 

Това е и темата на видеото с проф. Здравко Каменов, в което той обяснява как различните класове антидиабетни медикаменти влияят на телесното тегло.

Изключително важно е правилният подбор на терапията при ЗДТ2 със затлъстяване, защото е известно, че редица медикаменти, които ефективно овладяват хипергликемията, могат да увеличат допълнително телесното тегло. А в съвременните ръководства неслучайно контролът на кръвната захар и контролът на телесното тегло са поставени наравно"- казва още проф. Каменов.

 

Той представя също информация за продукт, чиято ефективност в загубата на тегло се сравнява с резултатите от бариатричната хирургия.

 

Още акценти от видео презентацията:

  • Ролята на теглото в развитието на захарния диабет
  • Генетични фактори и влиянието им върху затлъстяването и диабета
  • Системи за оценка на мастната тъкан и как влияе върху състоянието и функционирането на таргетните органи
  • Терапевтични подходи при ЗДТ2 със затлъстяване

 

ВИЖТЕ ВИДЕОТО >>>ТУК>>>

Коментари

Много добре поднесена и актуална информация.Пациентите за жалост не ни чуват ,когато имат възможността да върнат времето назад,а чак ,когато вече са с диагноза, търсят от нас дифинитивно решение.

Добър анализ. Опитвам се да спазвам дадените указания, като обяснявам на пациентите с прости думи какво се изисква от тях. Всичко е индивидуално и често предложените стратегии,  дават резултат в рамките на 14-18 месеца на около 50-60%. Това обезкуражава пациентите и е необходима много воля и настойчивост от страна на обучаващия, за да има стабилизация. Ефекта  както се спомена зависи и от много фактори и обстоятелства, като може би най важното е поведенческото консултиране. Личното ми мнение е, че тази тема е актуална, могат да се включат различни специалисти и това е необходимо за благото на хората и обществото...

Видеото не е достъпно за мен - с някакви специални права ли трябва да си, за да го видиш? 

Здравейте, видеото е предназначено за лекари.