Публикация

Проф. Ива Христова: София-област в момента е рекордьор по брой заболели от грип

Проф. Ива Христова: София-област в момента е рекордьор по брой заболели от грип

Грипната епидемия у нас се развива както и миналата година, с подобни характеристики. По ковид времето, нямахме проблеми с грипа, но всичко друго се развива така очаквано. В разгара на грипната вълна има доста голям брой заболели. Броят им расте доста бързо, което показва, че сме доста близо до пика на грипната епидемия. Това заяви в студиото на "Денят започва" проф. Ива Христова, директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

"В някои от областите, които първи взеха мерки, както в Смолян, има дори понижение на заболеваемостта. В други, които скоро взеха мерки, както София-област, продължава повишаването, т.е. те са рекордьора в момента с най-голям брой заболели", поясни тя.

По думите ѝ, в Бургас, Варна и Плевен има минимално понижение на заболелите. Дори в Бургас е доста по-сериозна тенденцията на намаляване на случаите.

 

За София-град статистиката отчита доста под средното за страната ниво на заболеваемост.

"Когато се обсъждат мерки за въвеждане на такова извънредно положение, се гледат хоспитализациите и отсъствията на децата от училище. Комплексна е оценката, а не само по заболеваемост, която за София-град е една от най-ниските за страната."

По отношение на разпространението на морбили, проф. Ива Христова беше категорична, че в България в момента морбили няма. В Румъния нямаше предишни години или имаше единични случаи, докато сега със засилващо се темпо има все повече - дори хиляди случаи. Проблемът не е само в Румъния, а в редица европейски страни, уточни тя и добави:

"Има и предупреждение от Световната здравна организация (СЗО) като цяло проблем с имунизационното покритие в европейски страни. Това, че нямаме засега морбили, не означава, че не може да дойде и у нас и съответно навреме да вземем мерки."

Коментари