Публикация

Добавките с канела намаляват кръвната глюкоза при преддиабет

Добавките с канела намаляват кръвната глюкоза при преддиабет

Ежедневният прием на канела значително понижава нивата на кръвната захар на гладно при пациенти в преддиабетно състояние и наднормено тегло. Това сочат данните от проучване, публикувано в The American Journal of Clinical Nutrition. Констатациите на учените предполагат дълбока роля на чревния микробиом.

Въпреки че в миналото са провеждани изследвания по темата, резултатите от тях остават объркващи. Клинично, канелата е изследвана за нейните потенциални ползи, тъй като е богат източник на полифеноли, за които се предполага, че подобряват метаболизма на глюкозата и хомеостазата. Въпреки това, предишни проучвания представят много различни резултати, като някои свидетелстват за нейните ползи при модулиране на глюкозата, докато други не описват такава връзка.

 

Настоящото проучване е 12-седмично рандомизирано, контролирано, двойно-сляпо, кръстосано изпитване. Проведено е между март и декември 2021 г. и включва участници на възраст над 18 години с клинично потвърдена диагноза затлъстяване или наднормено тегло. То разкрива, че само

4 g добавки с канела, приемани дневно в продължение на четири седмици

значително намаляват концентрациите на кръвна глюкоза.

 

Участниците са били разпределени в две кохорти – едната с прием на добавка с канела, а втората – контрола (плацебо). Първата фаза на изследването е била на въвеждане, като тя се характеризира с две седмици диета с ниско съдържание на полифеноли (включените храни обикновено са бежови на цвят и богати на прости въглехидрати). От участниците се е изисквало да се въздържат от канела и нейните продукти през това време.

 

Следващата фаза е четириседмична интервенция. Четири грама канела (или еквивалентно плацебо) са били предоставяни на участниците дневно. Непрекъснато проследяване на глюкозата (CGM) се е извършвало с помощта на флаш система Abbott Diabetes Care. Всеки дискомфорт, особено храносмилателен или коремен, се е записвал от пациента и се е докладвал.

 

За по-нататъшно разкриване на реалните ползи от добавянето на канела, когато подправката обикновено се консумира като част от хранене, е направен орален тест за глюкозен толеранс (OGTT) чрез постоянен катетър, поставен в предмишниците на участниците.

 

Резултатите от тестовете са показвали, че пиковите стойности на глюкозата са намалели значително в първата кохорта (Δ = 9,56 ± 9,1 mg/dL) в сравнение с контролите (Δ = 11,73 ± 8,0 mg/dL). Наблюдавано е увеличение на изходните стойности на AUC от 31 885,1 до 43 592,9 през четирите седмици на интервенция.

Нито един пациент не е съобщил за тревожно неблагоприятни странични ефекти

по време на проучването, а докладваните храносмилателни симптоми между кохортите остават сравнително стабилни по време на всяко последващо изпитване.

 

Постпрандиалните концентрации на глюкоза и инсулин не се различават значително между двете кохорти. Въпреки това, тенденциите в модулирането на глюкозата, особено стойностите на AUC, се променят по-бързо, по-драматично и благоприятно в кохортата с канела. Въпреки че специфичните биоактивни съединения, съдържащи се в канелата, отговорни за тези наблюдения, остават неуловими, това проучване подчертава, че дори 4 g канела, консумирана като гарнитура или подправка към ежедневните ястия, може да подобри преддиабетния статус и да намали риска от диабет при хора с наднормено тегло.

 

Цялото проучване можете да видите тук.

 

По публикацията работи Бойко Бонев

Коментари