Публикация

Медикамент за високо кръвно успешно лекува тройно негативен рак на гърдата?

Медикамент за високо кръвно успешно лекува тройно негативен рак на гърдата?

Популярният медикамент за лечение на хипертония небиволол може да се използва успешно и в терапията на тройно негативен рак на гърдата (TNBC). Това твърди изследване на University of Houston College of Pharmacy Drug Discovery Institute. Проучването е ръководено от проф. Мегана Триведи, специалист по  фармация и фармакология.

 

Ракът на гърдата, наречен „тройно отрицателен“ расте агресивно, има по-голяма вероятност да се е разпространил до момента на откриване и обикновено се завръща след лечение. Названието тройно отрицателен се отнася до тумори, които са отрицателни за естрогенни рецептори (ER), прогестеронови рецептори (PR) и излишък на HER2 протеин. Обикновено терапиите за повечето видове рак на гърдата блокират стимулиращите растежа ефекти на ER, PR и/или HER2, оставяйки смъртоносния TNBC с малко възможности за лечение. Лечението на тройно негативния рак на гърдата се извършва най-вече чрез обща химиотерапия.

 

В своите предварителните проучвания проф. Триведи идентифицира

няколко потенциални лекарства

които са насочени към G протеин-свързани рецептори (GPCR) за лечение на TNBC. GPCRs са отлични мишени, тъй като лекарствата, насочени към тях, обикновено имат добри профили на безопасност и се използват за много хронични заболявания, включително високо кръвно налягане, сърдечна недостатъчност, бъбречни заболявания, алергии, киселини, болест на Алцхаймер и депресия. Всъщност 30-50% от всички одобрени от FDA лекарства са насочени към GPCR.

„Ако можем да пренастроим тези лекарства, които вече са се доказали като безопасни за употреба, можем да ги направим достъпни за пациенти с TNBC по-бързо. Изненадващо, GPCR са практически неизследвани като лекарствени цели при рак на гърдата и има спешна клинична необходимост да се идентифицират нови лечения за TNBC, които са едновременно безопасни и ефективни“, казва проф. Триведи.

Цялата публикация можете да видите тук

По публикацията работи Бойко Бонев

Коментари