Публикация

УМБАЛ „Св. Марина“ – Варна с уникална комплексна система за хирургия на гласните връзки

УМБАЛ „Св. Марина“ – Варна с уникална комплексна система за хирургия на гласните връзки

В клиниката по УНГ болести на УМБАЛ „Св. Марина“ – Варна успешно бе въведена в експлоатация уникална за страната ни комплексна система за хирургия на гласните връзки от най-ново поколение. Новата система е поредната инвестиция на Медицински университет „Проф. д-р Параскев Стоянов“ – Варна във високотехнологична медицинска апаратура.

Системата включва най-ново поколение хирургичен лазер

- поясни началникът на Клиниката по УНГ болести във варненската университетска болница проф. д-р Николай Сапунджиев и допълни, че устройството е базирано на доказала надеждността си CO2 хирургична платформа. Според специалистите прецизността на лазерния лъч е от порядъка на стотни до десети от милиметъра. Към системата са включени всички допълнителните опции и аксесоари, което дава възможност за извършване на пълния спектър от ендоскопска лазерна ларингеална хирургия.

 

Една от тези опции е роботизираната скенерна система за управление на хирургичния лазер, която позволява прецизно фокусираният лъч да бъде воден по дигитално препрограмирана траектория. Според проф. Сапунджиев за опериращия хирург изборът на настройките е практически безкраен и той може да ги съобрази и адаптира бързо към индивидуалните интраоперативни находки на всеки отделен пациент.
Скенерната система позволява и избор на дълбочина на въздействие. Промени в лигавицата на гласните връзки могат да бъдат отстранявани послойно, като тук става въпрос за отделни слоеве клетки, уточни началникът на Клиниката по УНГ болести.

 

Проф. Сапунджиев допълни, че

лазерната система вече е интегрирана с наскоро закупения операционен микроскоп

УМБАЛ „Св. Марина" – Варна осигури и специфичен хирургически инструментариум от ендоскопи и инструменти за микроларингеална хирургия. Те са със специално покритие, съобразено с използването на лазерни лъчи.

 

Проектът за осигуряването на пълния набор от медицинска апаратура за комплексната система за лазерна хирургия на гласните връзки бе реализиран поетапно през последните 3 години. Сега системата е разгърната в пълната ѝ функционалност и с нея могат да се извършват интервенции при всякаква вокална патология, категорични са УНГ специалистите. Тук се включват както всички по-често срещани патологии като доброкачествени и злокачествени тумори на ларинкса, парализа на гласните връзки, така и редки индикации като ларингомалация при новородени, папиломатоза на ларинкса или фонохирургия при професионални певци, изтъкна проф. Сапунджиев.

В клиниката вече са оперирани успешно и първите пациенти

Най-малките са бебе на 2 месеца с ларингомалация и дете на 1.5 години, при което с лазерната хирургична система е коригирана изключително рядка вродена аномалия на ларинкса.

Коментари