Публикация

Безплатни прегледи за пациенти с вродени сърдечни малформации в Националната кардиологична болница

Безплатни прегледи за пациенти с вродени сърдечни малформации в Националната кардиологична болница

Безплатни прегледи за пациенти с вродени сърдечни малформации над 18-годишна възраст ще се проведат в Националната кардиологична болница (НКБ) в Седмицата на вродените сърдечни малформации (ВСМ) – 7-14 февруари 2024 г.

Прегледите ще се извършват от кардиолози, детски кардиолози и психолог

Клиниката по детска кардиология към НКБ  в сътрудничество с Асоциация „Детско сърце“ организират безплатните консултации като жест към порасналите вече пациенти с ВСМ, съобщават от болницата.

Прегледите ще се извършват само след предварително записване на тел: 02 9211 215:

  • 07 - 13.02.2024 г. от 12 до 16 часа  - д-р Мила Пенева и д-р Кунев;
  • 07.02.2024 от 14 до 18 часа - д-р Левунлиева;
  • 08.02.2024  от 14 до 18 часа - д-р Печилков;
  • 12.02.2024 от 14 до 18 часа - проф. Кънева;

Необходимо е пациентите да носят наличната си медицинска документация.

 

Всяка година в периода 7-14 февруари в света се провежда Седмица на вродените сърдечни малформации (ВСМ). Целта е да се осведоми обществеността за социалното значение на ВСМ и да се подобри обгрижването на децата и възрастните, които страдат от тях. 

ВСМ са най-честите вродени аномали с честота около 10/1000 живородени

Всяка година в света се раждат над 1 милион деца с ВСМ и ако не се лекуват, около 30% от тях ще загинат до 1-годишна възраст. В България годишно се раждат около 500 деца с ВСМ - като близо 250 от тях се нуждаят от хирургично или интервенционално лечение, около 100 от тях в периода им на новородено и ранна кърмаческа възраст. Напредъкът на детската кардиология и кардиохирургия значително подобри преживяемостта, като в развитите страни над 80% от родените с ВСМ достигат зрялост. Понастоящем броят на възрастните с ВСМ надвишава този на децата.

 

В Националната кардиологична болница се намира единствената за страната структура по детска кардиология и кардиохирургия, която извършва цялостно обгрижване на децата с ВСМ.  Независимо от големите предизвикателства, свързани основно с липсата на медицински сестри,

за изминалата година броят на оперираните деца се е увеличил с 40%, 

спешна диагностика или лечение не е отказана на  нито едно новородено, кърмаче или дете. 

 

Целта тази година е в рамките на Националния кардиологичен план да се осигури за всяко кърмаче до 6-месечна възраст ехокардиографско изследване в рамките на задължителните профилактични прегледи, заплатени от НЗОК, и да се създаде „паспорт“ за сърдечната малформация на пациентите с ВСМ над 18-годишна възраст, което да е в помощ при посещение при кардиолог или друг специалист.

Коментари