Публикация

Проф. Христова: Пикът на грипа премина

Проф. Христова: Пикът на грипа премина

 

Няма зони с много висока заболеваемост от грип. Пикът премина. В следващите седмици ще се наблюдава спад на заболеваемостта. Проблеми обаче ще има поне още два месеца. Това каза директорът на НЦЗПБ проф. Ива Христова в ефира на „Твоят ден“ по NOVA NEWS.

 

Експертът посочи, че оттук-нататък случаите ще намаляват плавно, но продължително. Тя предупреди, че не трябва да се отпускаме и да смятаме, че опасността е преминала.

 

Директорът на НЦЗПБ посочи, че

най-много болни в момента има в София-област

но там също се забелязва значителен спад. Експертът уточни, че другите две области са Габрово и Пазарджик, но там също се наблюдава намаляване на случаите. Следващите области са Бургас, Пловдив, Перник, Варна, уточни здравният експерт.

„Има области, в които има и повишаване, което беше и очаквано“, каза Христова.

По нейни думи не е имало нужда от мерки за цялата страна, тъй като областите по различно време навлизат в пика на грипа.

 

За ситуацията в София-град Ива Христова каза, че обикновено столицата се намира около средната за страната заболеваемост, но този сезон тя е била доста по-ниска и се задържа на това ниво.

„Няма нужда от обявяване на грипна епидемия, но трябва да се спазват мерки“, посочи експертът.

Тя коментира и ситуацията с COVID-19. Каза, че нивата на разпространение са ниски, а пикът е бил през ноември миналата година. Христова допълни, че от седмици наред заболеваемостта пада.

Коментари