Публикация

Анексът към НРД 2023 – 2025 вече е факт

Анексът към НРД 2023 – 2025 вече е факт

Управителният съвет на Българския лекарски съюз и Надзорният съвет на НЗОК подписаха Анекса към Националния рамков договор за медицински дейности за периода 2023 – 2025 г. Договорът бе приподписан и от здравния министър проф. Христо Хинков.


Председателят на БЛС д-р Иван Маджаров посочи, че

Анексът към Националния рамков договор включва нови, революционни моменти

и главното е, че в тях се защитават по-добре правата на здравноосигурените пациенти и се създават по-добри условия за достоен труд на лекарите.

„С този Анекс продължава политиката за по-добро финансиране на извънболничната помощ. Акцент е поставен и върху високотехнологичната медицина в болничната помощ“, заяви д-р Маджаров.

Като особено важни в новия Анекс се открояват постигнатите договорености за повече средства за профилактика на пациентите, като е разширен

пакетът на профилактичните изследвания по пол и възраст

краткотрайни, еднодневни процедури, които досега се извършваха в болниците, да могат да се извършват в извънболничната помощ, пациентите с тежък инсулт ще се лекуват в болница до 10 дни, а не както досега – четири, допълни той.


В болничната помощ с най-сериозен ръст са увеличени цените на клиничните пътеки за тежки диагнози и състояния.


Пред журналисти д-р Маджаров допълни, че се обмисля удължаване на срока на направленията за мамография. При техническа възможност ще бъде направено така, че срокът на направлението за мамография и ехография да стане от един на два месеца, добави той.


Председателят на УС на БЛС изтъкна, че

не е обсъждано удължаване на валидността на направлението за ядрено-магнитен резонанс

и увери, че няма да има затруднения при издаване на направленията и при достъпа до високоспециализираното изследване.

Няма да се чака разрешение от НЗОК, допълни д-р Маджаров.


Специалистът ще издава направлението, а когато надвиши отпуснатия му брой, ще уведоми Касата, че са му необходими допълнителни направления.


Управителят на НЗОК Станимир Михайлов посочи, че по време на преговорите експертите са се водили от интереса на пациента, заложени са контролни механизми, гарантиращи ефективно и по-справедливо разпределяне на средствата на НЗОК.


Предстои публикуването на Анекса към НРД 2023-2025 в Държавен вестник.

Коментари

В медицината има не само кардиология, хирургия и доболнична помощ с цялото ми уважение и респект към всички медицински специалности. Някои специалности обаче постепенно затихват и за тях се сещаме само като се развихри епидемия. Става въпрос за инфекциозните заболявания. Някой знае ли колко специалисти по инфекциозни заболявания има в България? Защо се закриват инфекциозни отделения? Щом дойде Ковид епидемията ние трябваше да сме на първа линия. Свърши епидемията и пак бяхме забравени. Сега се задава морбили, а може би и дифтерия. Какво ще правим? Да не говорим за липсващите серуми за лечение на опасните инфекции ботулизъм, тетанус, дифтерия, антракс. Тези заболявания не са изчезнали и само ние си знаем какво ни коства да обясняваме, че в България лечебни серуми не се произвеждат. Могат да се поставят за дискусия още много въпроси, но се съмнявам, че скоро ще получат отговор.

Същите лица  ,нови неща  не могат да сътворят!

А в медицинскта онкология  "остойностиха" лечението с таргетни перорални медикаменти на цели 15 лв. на месец! И това според ЛС е голям пробив!!!

БЛС ВЪРНА МЕДИЦИНАТА В 19 ВЕК. 

Диагностика ще се прави със слушалка и апарат за кръвно налягане. Едва ли някой лекар-специалист ще си позволи лукса, при сега предложените и непроменени от преди 2019 г. цени на диагностичните процедури (ехографии на щитовидна жлеза, на сърце, на млечна жлеза, холтери и д.р), да закупи и да поддържа необходимата скъпа апаратура и консумативи.
Както е известно, диагностика се прави преди пациентът да е постъпил в болница и в много случаи закъснялата диагноза води до нежелан изход. И диагностиката в огромния брой случаи се прави от специалистите в извънболничната помощ.
С вчерашното решение много пациенти се обричат на риск от късна диагностика и ограничаване на достъпа до квалифицирана помощ по НЗОК. В същото време се улеснява достъпът до ядрено-магните резонанс, до който се стига след преглед и най-малкото ехография. 
На вчерашния събор на въпрос защо цените на ВСД не се променят вече повече от 5 г. беше отговорено, че те са стара категория, която някога “лобистки” е вкарана в договорните отношения с НЗОК и я няма никъде другаде. Лобизъм наистина има и той нескрито наднича зад силуетите на президиума. Дадоха се някакви мъгляви обяснения за “диагностични процедури”, които само малък брой “избраници” ще могат да извършват. Неизвестно кога и неизвестно кой. Така че и следващите Анекси и Договори няма да предвиждат увеличение на тези “стари категории”.
И да, диагностични процедури има и те се заплащат отделно от прегледа, включително и ЕКГ. И то добре (напр. Франция ЕхоКГ - 150 евро.).
Жалко че всичко това се случва с мълчаливото съгласие на съсловието. На Събора не се чу мнението на СИМП, с изключение на едно.
Изхода за сега е да не се сключват договори за ВСД. Другото е доплащане, но тогава ни грози глоба. Менгемето е здраво стегнато. 
Длъжни сме да членуваме в единствена съсловна организация, която не защитава интересите на СИМП задължително да изпълняваме зададените от нея неизгодни договори.
Все пак има и изход. Никой не е длъжен да сключва договор с НЗОК или поне за ВСД.

Затова пък ЕЕГ и ЕМГ изследванията са щедро остойностени - 18 (осемнадесет) лева.

ВСД в кардиология- холтер ЕКГ-  18 лв, за Холтер АН  не съм и поглеждала, ЕХОКГ- 22 лв  Браво БЛС

А Абдоминалния Ултразвук си остава в пакета по Гастроентерология защото е обикновенно, рутинно изследване.