Публикация

Лекари от Токуда спасиха млад мъж с хематом в гръдния кош, съдържащ над 2,5 литра кръв

Лекари от Токуда спасиха млад мъж с хематом в гръдния кош, съдържащ над 2,5 литра кръв

Млад мъж с изключително тежки наранявания в лявата половина на гръдния кош и голям хематом, съдържащ над 2 литра кръв, бе спасен от екипите на Клиниката по гръдна хирургия и Клиниката по кардиохирургия в Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда.

Мъжът е транспортиран в болницата със сериозна кръвозагуба от 1,4 литра кръв

На пациента е била оказана първична спешна помощ в друго лечебно заведение след инцидент.


В рамките на минути и благодарение на бързата реакция на специалистите по спешна медицина в УМБАЛ Токуда се събира екип от гръдни и кардиохирурзи, анестезиолог-реаниматори и образни диагностици.


Мъжът е в изключително тежко общо състояние със затруднено дишане и голяма кръвозагуба. Установяват се наранявания в лявата част на гръдния кош – тежки наранявания на миокарда и белия дроб.


След проведени образни изследвания младият мъж е вкаран по спешност за операция, в която влизат доц. Цветан Минчев, началник на Клиниката по гръдна хирургия, и екип от кардиохирурзи на Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда, анестезиолог е д-р Айше Кепчелюва.

Доц. Минчев извършва еднопортова видео-асиситирана торакоскопия в ляво

 

Екипът успява да отстрани голям хематом от плеврата (обвивката, която предпазва белия дроб), който е с общо количество около 1,5 литра кръв и множество гъсти съсиреци.

 

По време на операцията се установяват две големи прободни наранявания в горната част на белия дроб с продължаващо кървене през тях, както и голям дефект в перикарда (външната обвивка на сърцето, представляваща съединително тъканна торбичка, изпълнена с течност, която служи за превенция на сърцето), както и засягания в миокарда, в непосредствена близост до лявата коронарна артерия.


След сериозни и дълги усилия екипите на Клиниките по гръдна и кардиохирургия успяват не просто да спасят живота на младия мъж, а да го върнат към нормалния му начин на живот. Той се възстановява изключително бързо и благодарение на навременната, бърза реакция на специалистите и сериозния им опит днес младият мъж е добре.

Коментари