Публикация

Близо 5-килограмов тумор бе отстранен от гръдния кош на 37-годишна жена

Близо 5-килограмов тумор бе отстранен от гръдния кош на 37-годишна жена

Мартина е на 37 г. През май започва да изпитва нетипична умора и посещава специалист в Хисаря, който и казва, че има пневмония. Лекарят назначава лекарствена терапия и жената се подобрява. Впоследствие изпитва дискомфорт и сериозна умора, но по-рядко, отдава го на заседналия начин на живот, който води, на факта, че е пушач, на наднорменото си тегло и на грижите, които полага за 5-годишното си дете, съчетано с работата си и домакинските ангажименти.

През ноември обаче прекарва вирусна инфекция, усеща тежест в гърдите, затруднено дишане

има слузести храчки и температура около 38 градуса.


„След вирусната инфекция бях още по-уморена и ако в началото продължавах да го отдавам на всички фактори в живота си, в един момент взех решение, че трябва да си направя рентгенова снимка, за да все пак да се види какво се случва и дали има някаква причина за тези усещания, да съм сигурна дали няма отново пневмония. Отидох след работа и направих снимката. За първи път ми се случи лекарят - образен диагностик, да ме изчака и не просто да ми даде снимката, но да ме разпита. Попита ме дали се чувствам много зле, какво усещам и ми каза, че спешно трябва да отида при пулмолог“, споделя Мартина.

Жената посещава специалист по пулмология, който ѝ казва, че е за спешен прием в болница

Насочва я към столично лечебно заведение, в което преминава през изследвания и лекарствена терапия. Предварително я предупреждават, че най-вероятно има плеврален излив.

„В болницата се опитаха да направят пункция, за да изкарат тази течност от плеврата, но не се получи. След това ми направиха скенер и там явно видяха, че всъщност това не е течност. Продължиха с лекарственото лечение, което бяха започнали. Изписаха ме за уикенда и ми казаха в понеделник да отида отново, за да ми вземат биопсия. Направиха я около 13 декември. Изчакахме я около 5 дни и ми казаха, че имам много голямо образувание, посъветваха ме да се отстрани, защото въпреки че стана ясно, че е доброкачествено, е с изключително големи размери“, допълни Мартина.

37-годишната жена веднага взима решение да се довери на доц. Цветан Минчев

началник на Клиниката по гръдна хирургия в Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда. Обръща се към него, тъй като преди години именно той е оперирал майка ѝ, а тя е имала много добра обратна връзка за него.

 

„Тя го хвалеше много, а имаме и други познати, които познават работата му, и ми казаха, че със сигурност няма да сгреша, ако му се доверя. Аз си го усетих някак, че това е моето място, още когато отидох“, казва Мартина.


Така жената влиза за операция, която се извършва от доц. Минчев и екипа му – д-р Емануил Манолов, д-р Стойко Алексиев и анестезиолога д-р Соня Илчева.

 

Специалистите установяват тумор с размер 30 см и тегло 4.6 кг

 

който хистологията потвърждава като липом – доброкачествено образувание. Именно заради него обаче е била налична симптоматиката на жената, която тя е пренебрегвала поради натоварения си начин на живот и вредните навици в него.


Мартина се възстановява много бързо, като на втория ден след операцията вече е на крака. Жената споделя, че вече се чувства добре, върнала се е на работа и продължава да се възстановява, както и че се радва, че се е доверила именно на доц. Минчев.

Коментари