Публикация

Клиниката по нефрология в УМБАЛ „Св. Марина“ отбеляза 50-годишнината на Центъра по хемодиализа

Клиниката по нефрология в УМБАЛ „Св. Марина“ отбеляза 50-годишнината на Центъра по хемодиализа

С юбилейна среща Клиниката по нефрология и диализа в УМБАЛ „Св. Марина“ отбеляза 50-годишната от основаването на Центъра по хемодиализа, с което е поставено началото на бъбречно-заместителната терапия във Варна.


Тържественото събитие, което се състоя на 23 февруари във варненската университетска болница, бе посветено на постиженията на клиниката през годините. Бяха припомнени усилията и делата на доайените, на всички лекари и медицински специалисти през годините и до настоящия момент, чието професионално минало и бъдеще е свързано с нефрологията и диализата във Варна.

Празникът започна с водосвет за здраве и благоденствие

В своето приветствие изпълнителният директор на УМБАЛ „Св. Марина“ проф. д-р Силва Андонова изтъкна, че предшествениците и сегашният отличен екип на Клиниката по нефрология и диализа имат огромна заслуга за мястото, което заема клиниката като водещ център в България за лечение на пациенти с хронични бъбречни заболявания. Проф. Андонова благодари за високия професионализъм, благородството, човечността и всеотдайността в работата, както и за обучението на младите специалисти, които са избрали нефрологията за своето професионално развитие.


В поздравителен адрес от Ректора на МУ – Варна проф. д-р Светослав Георгиев бе отбелязано, че настоящият екип на Клиниката следва неотклонно амбицията на нейния пръв ръководител проф. д-р Димитър Ненов в ежедневната клинична практика да се усвояват и въвеждат всички нови методи на изследване и лечение, които се прилагат в Европа и света.


В презентация настоящият ръководител на Клиниката по нефрология проф. д-р Светла Стайкова подчерта, че

 

варненската клиника е с уникална структура

 

и е единствената в страната, в която се прилагат всички съществуващи лечебно-диагностични методи в нефрологията. На пациентите с бъбречни заболявания се предоставят консервативно лечение, всички диализни методи на бъбречно-заместителна терапия, бъбречна трансплантация, както и диспансерно наблюдение и лечение на трансплантирани пациенти. В сътрудничество с другите структури на УМБАЛ „Св. Марина“ – Варна се прилагат необходимите инвазивни и неинвазивни образни диагностики и изследвания.


За принос в развитието на Хемодиализния център към УМБАЛ „Св. Марина“ – Варна бяха наградени доц. д-р Михаил Делийски, д-р Ангел Ангелов, ст.м.с. Стефка Грънчарова, инж. Йонка Танчева и лаборант Снежа Аргирова.

Коментари