Публикация

На 4 март отбелязваме Световния ден за борба със затлъстяването

На 4 март отбелязваме Световния ден за борба със затлъстяването

Затлъстяването е хронично заболяване, което влияе негативно върху физическото и психическо здраве на индивида. Доказано е, че рискът от инфаркт, инсулт, рак на гърдата и други болести, свързани със затлъстяването, намалява след лечение и постигане на трайно по-ниско тегло във времето.

 

За рисковите фактори, симптомите, заплахите за организма и възможна ли е превенция, разговаряхме с доц. д-р Лъчезар Лозанов, дм – ендокринолог и началник на Клиника по вътрешни болести (Отделение по ендокринология и Отделение по нефрология) в Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда.

 

Можем ли да говорим и за затлъстяването като пандемия?

 

Да, в България всеки 6 от 10 възрастни индивида са с наднормено тегло или затлъстяване. Над 200 000 деца в училищна възраст- също. В света статистиката е същата и се отчита ежегодно увеличение на проблема, въпреки усилията в тази посока.

 

Кои рискови фактори са по-често срещани – фамилна предразположеност или начинът на живот?

 

Много са рисковите фактори, като се счита, че в основата на проблема е генетичната предразположеност, но начинът на живот е отключващ. Най-често това са хроничен стрес, безсъние и ниска физическа активност, както и нарушения в кръвната захар, яйчникова поликистоза при млади жени, някои хронични заболявания, прием на медикаменти и много други. Случаите, които се дължат само на нарушения в храненето са по-малко срещани.

 

Кои са първоначалните белези на болестно затлъстяване, които да провокират човек да направи консултация със специалист – ендокринолог?

 

Често наднорменото тегло се изявява постепенно и човек може да не забележи своя проблем. В началото е възможно да няма оплаквания. Считам, че повишаването на здравната ни култура би било фактор, който може да ни създаде интерес към собственото тяло и да насочи вниманието към това заболяване. Информираността е важен елемент от нея и би трябвало да започне още от детска възраст.

 

Сред обществото все още е по-скоро прието да се гледа на затлъстяването най-вече като естетичен проблем. Какви са основните здравни рискове за пациент, който страда от затлъстяване и наднормено тегло?

 

Затлъстяването и наднорменото тегло стимулират изявата на много други заболявания, като захарен диабет, артериална хипертония, повишен холестерол, нарушения в дишането, мускулни и ставни болести, стерилитет и повишена честота на някои видове рак. То създава условия за повишена честота на инфаркти и инсулти и доказано намалява продължителността на живота. Проблемът рязко нарушава качеството на живот и често води до депресивни синдроми, свързани с трудно възприемане на собственото тяло и от отношението на другите хора към него.

 

Кои са основните стъпки в лечението на пациент със затлъстяване, преди да се стигне до хирургично лечение?

 

Трябва да се изясни дали зад него не се крие друга болест, която да го провокира. Необходими са и много изследвания. Задължително трябва да се промени диетичният режим и да се повиши двигателната активност, но това е много трудно при хора в по-напреднала възраст -  трудно се променят някои стереотипи. По-нататък може да се обсъди медикаментозно лечение (впрочем разполагаме с много ефективни модерни лекарства за редукция на тегло) и тогава при липса на успех пациентът се насочва за бариатрична операция, която е с най-бърз и най-траен ефект.

 

Има ли превенция срещу затлъстяването и в какво се изразява тя?

 

Това, което можем да направим е да живеем здравословно във всякакъв аспект, да се вглеждаме и изучаваме по-често своето тяло. Нека навременно да споделяме проблемите си с близките и личните лекари, и всяка година да си правим няколко основни кръвни показателя, които биха дали ранен сигнал. Особено внимателни трябва да бъдат хората, чиито близки и особено техните родители са имали захарен диабет и наднормено тегло.

 

 ***

Блиц отговори

 

Затлъстяването е | Хронична болест

 

Лечението му е | Трудно, дълготрайно и изисква много усилия от пациента и лекаря.

 

Превенцията му е | Възпитание и от най-ранна детска възраст със създаване на навици за правилно хранене и повишена двигателна активност.

 

Най-силният мотиватор за пациент със затлъстяване е | Увереността, че ще справи с проблема.

Коментари