Публикация

МУ - Варна ще отбележи Световния ден на съня с безплатни прегледи

МУ - Варна ще отбележи Световния ден на съня с безплатни прегледи

За осма поредна година МУ - Варна ще отбележи Световния ден на съня (15 март) с безплатни диагностично-консултативни прегледи на хора с проблеми със съня. Консултациите ще се извършват от мултидисциплинарен екип в специализираната лаборатория за изследване на проблемите със съня на Университетския медико-дентален център на МУ - Варна.

Прегледите ще се осъществяват от 11 до 29 март

в кабинет 114 на бул. „Цар Освободител“ 84.

 

Необходимо е предварително записване на телефони 0882 413 456 или 052 677 299. Инициативата е съвместно с Българското дружество по oбструктивна сънна апнея и хъркане и Световната сънна асоциация.

Целта на прегледите е да се установят причините за липсата на здравословен и качествен сън

Те могат да бъдат свързани с нарушения на дишането, с обструктивна сънна апнея, нарколепсия, хъркане, инсомния или други проблемни състояния като медицински или психологически разстройства, уточняват специалистите.


Световният ден на съня обръща внимание на качествения сън за физическото, прихическото и социалното благополучие. Най-важните ползи от съня са, че той помага на паметта и имунното здраве, поддържа енергийните нива в тялото и обновяването на клетките. Всяка година по света се провеждат инициативи, които обръщат внимание на съня като една от основите на здравето, подобно на храненето и двигателната активност.

Коментари