Публикация

Актуализират фармако-терапевтичното ръководство по ендокринология

Актуализират фармако-терапевтичното ръководство по ендокринология

На сайта на Националния съвет по цени и реимбурсиране на лекарствените продукти (НСЦРЛП) е публикуван за обществено обсъждане Проект на наредба за изменение на Наредба № 16 от 21.11.2019 г. за приемане на фармако-терапевтично ръководство по ендокринология и болести на обмяната.


Той е изготвен на основание чл. 259, ал. 1, т. 4 от Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина.

Причините за разработване на проекта

са свързани с издадени през 2023 г. решения на НСЦРЛП за включване на нови лекарствени продукти.

Цели

С проекта се цели да се допълни правната регламентация на лечението на хронично бъбречно заболяване, свързано със захарен диабет при възрастни пациенти, както и лечението на деца и юноши с нарушения в растежа поради недостатъчна секреция на растежен хормон. В резултат на прилагането на изискванията на настоящия нормативен акт ще се постигне осигуряване на висококвалифицирана ранна оценка и адекватна специфична лекарствена терапия, се посочва в мотивите на МЗ.

Очакваният резултат

от прилагането на проекта на наредба е въвеждането на единен терапевтичен подход при предписването и прилагането на лекарствени продукти, което да гарантира оптимален ефект при пациентите с ендокринни заболявания и нарушения на метаболитната обмяна. Спазването на алгоритмите за лечение е гаранция за висок терапевтичен отговор при широк кръг от пациенти. Резултатите от прилагането на фармако-терапевтичното ръководство са свързани с постигане на най-важната цел – осигуряване на пациентите на високо качество на лечение чрез прилагане на единни и обосновани принципи, правила и критерии за предписването и прилагането на лекарствени продукти в обхвата на медицинската специалност „Ендокринология и болести на обмяната“, в частност по отношение на лекарствени продукти, включени през 2023 г.

Период на обществената консултация: 13.03.2024 г. – 11.04.2024 г.

Адрес за изпращане на становища и предложения: office@ncpr.bg

 

С проекта и мотивите към него можете да се запознаете в прикачените файлове.

 

Прикачени файлове

мотиви.pdf
проект - ендокринология.pdf

Коментари