Публикация

За по-здраво сърце: цигари или бездимни устройства?

За по-здраво сърце: цигари или бездимни устройства?

Хората, които пушат редовно цигари са изложени на по-висок риск от развитие на сърдечносъдови заболявания, но отказът от фасовете в полза на "бездимни" алтернативи като тютюн за дъвчене, емфие или тютюневи таблетки за смучене може да намали сериозността на тази заплаха, показва проучване от Калифорнийския университет в Лос Анджелис.

 

Резултатите на изследването подчертават, че основният виновник за увеличения риск при пушачите не е никотинът, а другите вещества в тютюневия дим. Както цигарите, така и бездимните тютюневи продукти съдържат високи нива на никотин. Проучването, което е публикувано в списание "Nicotine and Tobacco Research", е резултат на сътрудничеството между изследователи от Калифорнийския университет в Лос Анджелис, Калифорнийския университет в Сан Франциско, Бостънския университет и Тексаския университет в Арлингтър.

Екипът от учени анализира данните от национално представителна група от 4 347 пълнолетни лица,

които са предоставили проби от урина и кръв през 2013–14 година, като част от Проучването за употребата на тютюн и здравното състояние. От тях 338 души са употребявали само бездимни тютюневи продукти, 3034 са пушили само цигари, а 975 не са употребявали тютюн под никаква форма.

 

Фокусът на изследованието е върху биомаркерите  за излагане на вредни и потенциално вредни вещества (ВПВВ) и тези на възпаление и оксидативен стрес, върху оснавата на които може да се предвиди риска от сърдечносъдови заболявания във всяка от трите групи.

Резултатите показват, че при употребата на бездимни тютюневи продукти, въпреки по-високите нива на никотин, се наблюдават значително по-ниски концентрации на биомаркерите на възпаление и оксидативен стрес, в сравнение с пушачите на цигари," споделя Марк Резк-Хана, доцент във Факултета за медицински сестри на Калифорнийския университет в Лос Анджелис. "Нивата на тези биомаркери при употребяващите бездимни тютюневи продукти са подобни на тези при непушачите."

 

Изследването показва също, че при употребата на бездимни тютюневи продукти, предишният риск при пушачите намалява, въпреки по-високите нива на никотин. Около 84% от двете групи употребяват тютюн ежедневно. Въпреки ползите, изследователите подчертават, че крайната цел остава пълното спиране на употребата на тютюневи продукти и системи за доставяне на никотин.

 

 

"Високите нива на биомаркерите, свързани със сърдечносъдови заболявания при пушачите, не са изненада," отбелязва Резк-Хана. И допълва, че хроничното възпаление и оксидативният стрес, предизвикани от химическите вещества в тютюневия дим, увеличават риска от развитие на сериозни заболявания, сред които сърдечносъдови, белодробни, неврологични или други заболявания, включително и рак.

 

Въпреки че все още има много неизвестни за връзката между бездимните продукти и сърдечносъдовите заболявания, резултатите от изследването показват, че

употребата на бездимни тютюневи продукти е свързана с           по-нисък риск от сърдечносъдови заболявания, в сравнение с употребата на цигари.

Независимо от това, малък брой пушачи преминават към бездимните продукти. Според повторено във времето проучване от 2009 г., само 0.3% от пушачите на цигари се преориентират към бездимните тютюневи алтернативи, като популярността на цигарите продължава да остава значително по-висока от тази на бездимните продукти. Но Резк-Хана предупреждава, че бездимните алтернативи също имат своите рискове.

Бездимните тютюневи продукти не са безвредни. Има данни, които свързват тяхната употреба с някои видове рак, заболявания на устната кухина и никотинова зависимост. Дългосрочната употреба може да увеличи риска от смърт поради инсулт," пояснява той.

В статистическия анализ на данните за участниците изследователите са направили корекции, за да вземат предвид различни фактори като възраст, пол, наличие на сърдечносъдови заболявания и индекс на телесната маса. От почти всички употребяващи бездимни тютюневи продукти 96% са мъже, в сравнение с 53% от пушачите на цигари и 38% от хората, които никога не са употребявали тютюн. 47.2% от употребяващите бездимни тютюневи продукти съобщават за наличие на сърдечносъдово заболяване, както и 40.4% от пушачите на цигари и 34.7% от тези, които никога не са употребявали тютюн.

 

Биомаркерите, които са анализирани, включително тежки метали, канцерогенни вещества, известни като полициклични ароматни въглеводороди и токсични газове, наречени летливи органични съединения,  са измерени в Звеното за лабораторни анализи на Центровете за превенция и контрол на заболяванията.

 


Съавтори на проучването са Уме Шефа Уарда, експерт по статистика от Факултета за медицински сестри на Калифорнийския университет – Лос Анджелис; Лян Ли, преподавател по здраве на работното място във Факултета по обществено здраве и Факултета за медицински сестри в Калифорнийския университет – Лос Анджелис; Пол Мейси, доцент във Факултета за медицински сестри в Калифорнийския университет – Лос Анджелис; Йонсу Сонг, доцент във Факултета за медицински сестри в Калифорнийския университет – Лос Анджелис; Мери-Лин Брехт, нещатен преподавател във Факултета за медицински сестри в Калифорнийския университет – Лос Анджелис; и Нийл Беноуитс, професор по медицина във Факултета по медицина на Калифорнийския университет – Сан Франциско.Изследването е съфинансирано от Националния институт за сърдечни и белодробни болестии болести на кръвта и от Националните институти за здравето.

Коментари