Публикация

Две жени умират у нас всеки ден от рак на маточната шийка, 1100 се заразяват - едва 0,9% са ваксинираните

Две жени умират у нас всеки ден от рак на маточната шийка, 1100 се заразяват - едва 0,9% са ваксинираните

Всеки ден у нас умират по 2 жени от рак на маточната шийка и заболяват 1100. Въпреки че България осигурява безплатно ваксиниране срещу HPV за момичетата на възраст 11-14 г., ваксинираните са 0,9%.  Липсва на скрининг, а кадровата криза в онкологията става все по-сериозна.

Това са данните от  доклад за България от Европейската организация за борба с рака, представен по време на кръгла маса в парламента под надслов „Време за ускорение. Заедно срещу рака в България“, проведена под патронажа на народния представител от ПП-ДБ и член на Здравната комисия към НС Росица Пандова-Йовкова.

 

Доц. Михаил Околийски и Майк Мориси
Зам.-министърът на здравеопазването доц. Михаил Околийски и Майк Мориси, директор на Европейската организация за борба с рака

 

Форумът събра изпълнителнителния директор на Европейската организация за борба с рака Майк Мориси, пациентски организации, медицински дружества, водещи медици, политици и народни представители. 

„Трябва да създадем силни партньорства и стратегии за борба с рака в България, защото 200 000 са хората с онкологични заболявания в нашата страна, което прави 2,5% от населението, и всяка година се новодиагностицират 26 000 души. Ние сме единствената държава в ЕС с възходящ тренд на смъртност от ракови заболявания“, заяви г-жа Пандова.

Онкологичните заболявания са втората по значимост причина за смърт у нас след сърдечно-съдовите

 "Страната ви е на опашката по превенция на онкологичните заболявания. Съществуват огромни разлика във ваксинопрофилактиката по селата и в големите градове", заяви Норберт Куспел, старши координатор в Европейската организация за борба с рака. Той изтъкна значението на националния регистър на онкологичните заболявания, тъй като събраните данни могат да послужат за основа на бъдещи политики.

 

В България скринингът за рак на гърда през миналата година е обхванал 20,6% от целевата група, докато в ЕС е обхванал 54%, показва данните от доклада. През скрининга за рак на маточната шийка в България са преминали 56,8% от целевата група, като показателят за ЕС е 56%. Скринингът за рак на дебелото черво в България е обхванал 3,6% от целевата група, докато в ЕС са 36%, се посочва още в доклада. В страната ни липсват организирани програми за скрининг на рак на бял дроб и рак на простата, се отчита в документа.

 

Заместник-министърът на здравеопазването доц. Михаил Околийски припомни, че тази година за профилактика са предвидени много повече средства в сравнение с изминалите години. Той припомни, че Националният план за борба с рака е представен в Брюксел и одобрен, но трябва да бъде изпълнен по най-добрия начин, най-вече за ранното диагностициране на онкологичните заболявания. По време на форума той обяви, че за първи път в България 

момчетата ще бъдат включени в националната програма за ваксиниране срещу HPV

Осигурени са две нови скринингови програми за три вида заболявания при новородените, предвиден и е скрининг за здравнонеосигурени жени във възрастовата група 20-30 г. за ранно откриване на рак на маточна шийка, посочи още той. Има стъпки за създаване на модул „Онкология“ в Националната здравноинформационната система, който ще служи както като раков регистър. С помощта на регистъра ще може да се проследява пациента и да се използват данни за научни цели или здравни политики, уточни доц. Околийски.

 

Доц. Желязко Арабаджиев, член на борда на Мисията за рака на Европейския съюз към Европейската комисия, припомни, че през 2019 г. Европейската комисия е създала пет мисии, посветени на значими предизвикателства, като ракът е една от тях. Мисията за рака ще оперира във всяка страна от ЕС чрез създаване на национален хъб, каза още той. Ежегодно в ЕС от онкологични заболявания се разболяват 2,7 млн. души, а 1,3 млн. загиват. По думите му около 200 млрд. евро са финансовите разходи, свързани с диагностика и лечение на онкологични заболявания, посочи още доц. Арабаджиев.

Доц. Желязко Арабаджиев
Доц. Желязко Арабаджиев

 

Прогнозите са през 2050 г. да има нови 35 млн. случаи на рак,

каза Кристина де Бройн, представител на УНИЦЕФ в България. По думите ѝ нарастващото бреме на раковите заболявания се отразява заради застаряването на населението и заради излагането на хората на рискови фактори – тютюнопушене, алкохол и затлъстяване. Ракът на маточната шийка е най-разпространения сред момичетата и жените в много държави, каза още тя и посочи, че има широко съгласие за обединяване на усилията сред държавите и над 600 млн. евро са предвидени за борба с рак на маточната шийка. Целта на Световната здравна организация е достигане на 90% ваксинално покритие срещу човешки папиломен вирус. 

 

Проблемът с липсата на кадри в здравеопазването ще стане още по-сериозен, тъй като средно 33 на сто от лекарите най-вероятно ще напуснат системата в следващите 12-13 години, което означава, че в този период трябва да бъде подменена една трета от работна ръка, каза Матиас Висмар, програмен мениджър в Европейската обсерватория за здравни системи и политики, който се включи във форума онлайн. В Италия, България, Латвия, Естония, Франция и Германия 55% от лекарите ще се пенсионират в следващите 12-13 години. Висмар посочи, че в някои държави това е особено забележимо след COVID пандемията, а мотивите за това решение са свързани със заплащането, условията на труд и социалната закрила на лекарите. По думите му

 

България е единствената държава, в която има недостиг на здравни кадри във всяка специалност, в която се работи с онкоболни 

Тук има и най-ниска плътност на медицински сестри в сравнение със страните в ЕС, каза още той.

 

Проф. Георги Михайлов, заместник-председател на работната група за Националния антираков план, изрази тревогата си от липсата кадри и на позитивно отношение към тази медицинска специалност и посочи, че за това има много дълбоки причини. По думите му интересът на лекарите към онкологията не е висок заради липсващата комплексност в лечението на онкологичните заболявания и заради липсата на възможност за кариерно израстване. Той опроверга  позицията на Българския лекарски съюз, че  Националният хъб на Мисията за рака е частна организация и уточни, че все още няма със завършена структура.

 

По време на форума беше представен Европейския манифест за рака за 2024 гВ него се предвижда ранна диагностика на онкозаболяванията, елиминиране на рака свързан с HPV и вируса на хепатит Б, преодоляване на кадровата криза. Манифестът ще бъде представен във всички държави от ЕС, а след това и пред депутатите в Европейския парламент, съобщи Майк Мориси, главен изпълнителен директор на Европейската организация за борба с рака.

 

Коментари