Публикация

Как да се погрижим за кожата си след лазерна епилация

Как да се погрижим за кожата си след лазерна епилация

Проблемът с досадното окосмяване може да бъде решен ефективно само с лазерна епилация. Сравнен с традиционните методи като кола маска, обезкосмяване с епилатор, самобръсначка и др., този начин притежава много повече предимства.

 

Освен че процедурата е подходяща за кожа от всякакъв тип и цвят, тя има и дълготраен ефект. Извършва се по строги медицински протоколи под контрола на дерматолог. След обезкосмяване с лазер са необходими грижи за кожата, които да гарантират перфектното ѝ състояние и вид.

 

Обикновено за оптимални резултати са необходими от 6 до 8 процедури. След всяка сесия може да има леко зачервяване в обработваната област и да се усеща парене, което е нормално и страничните ефекти отминават след 24-48 часа.

 

Тъй като кожата след процедурата е по-чувствителна, ето какви грижи изисква:

Без излагане на слънце, солариуми и парни бани

Избягвайте директното излагане на слънце поне 2 седмици след процедурата по лазерно обезкосмяване. Слънчевата светлина дразни третираната зона и може да увеличи зачервяването. При излизане навън я покривайте с дрехи. Ако става въпрос за лицето, носете шапка. Може да използвате слънцезащитен крем с фактор от 30 до 50.

През периода на възстановяване на кожата трябва да се откажете и от солариумите и парните бани поне 48 часа след епилацията, а къпането да бъде с хладка или топла вода.

Добра хидратация

В периода след лазерната процедура е нужна интензивна хидратация. Трябва да приемате достатъчно количество вода и по препоръка на дерматолог да използвате хидратиращи кремове с подходящи съставки от надеждни производители. С по-честото прилагане на кремовете и геловете ще намалее усещането за стягане.

Носене на памучни дрехи

След лазерната сесия в продължение на 24-48 часа облеклото ви трябва да се състои от широки памучни дрехи. Памучната материя е мека и дишаща и така ще предпазите от протриване чувствителната кожа.

Избягване на агресивни продукти и терапии

В дните след процедурата върху кожата не бива да се прилагат козметични продукти, които съдържат алкохол или агресивни съставки, за да предотвратите риска от раздразнения.

 

Препоръчително е също да не се използва грим, скраб кремове, химичен пилинг, продукти за изкуствен тен и други подобни, за да се осигури време на кожата да се възстанови.

Намаляване на физическата активност

Тежките физически усилия или прекомерната физическа дейност не са препоръчителни няколко дни след процедурата. Практикуването на спортове, джогинг, фитнес и т.н. причиняват засилено изпотяване и може да доведат до възпаление на фоликулите.

Строгите забрани по принцип не траят повече от 20 дни – време, през което кожата се възстановява и е готова за следваща сесия.

 

Експертите препоръчват също и да не се употребява алкохол известно време след епилирането, тъй като той се счита за стресов фактор за целия организъм, включително и за дермата.

 

В периода между сесиите порасналите косъмчета може да се отстраняват чрез бръснене и депилиращи кремове, но не и със скубане.

 

От грижите за кожата след лазерната епилация зависи доколко бързо ще бъде възстановяването ѝ. Важно е да спазвате съветите на дерматолозите, за да не изпитвате дискомфорт и да увеличите максимално трайния ефект след всяка процедура.

Коментари