Публикация

В УМБАЛ „Света Анна“ вече успешно се прилага крионевролиза за лечение на хроничната болка

В УМБАЛ „Света Анна“ вече успешно се прилага крионевролиза за лечение на хроничната болка

Хроничната болка е състояние, при което сериозно се засяга качеството на живот на пациентите. Лечението на хроничната болка е мултидисциплинарен проблем и в повечето случаи представлява тежко бреме за здравноосигурителните системи дори и в развитите страни.

 

По глобални оценки

над 1,5 милиарда от населението над 40 години страда от хронична болка

и в повечето случаи се налага да пият лекарства всекидневно. Не са застраховани и млади хора, особено физически активни и спортисти.

Най-честата хронична болка е в долната част на гръбнака

– страданието на всеки трети е свързано с кръста. Оплакванията на всеки шести пациент с болков синдром са локализирани в областта на врата. Приблизително толкова са хората с постоянно или пристъпно мигренозно главоболие, а от невралгии в областта на лицето се оплакват 4 на 100 души.

 

Напоследък в клиничната практика навлизат различни високотехнологични методики за интервенционално лечение на болката, които се отличават с голяма прецизност по отношение на неврофизиологичното и образното идентифициране на генератора на болка и максимално пощадяване на интегритета на нервните структури, които са обект на интервенцията. Един от тези методи, който намира все по-широко приложение при пациенти, страдащи от периферна невропатна болка, е крионевролизата. Методът набира все по-голяма популярност и е широко използван в САЩ и в специализирани европейски центрове в Дания, Норвегия, Швейцария, Германия, Белгия и др.

 

Като част от политиката си за развитие на медицинските технологии  и иновации,

УМБАЛ „Света Анна“ в столицата въведе метода на крионевролиза от началото на 2024 г. в Клиниката по неврохирургия

Същността на този метод е в прецизното образно и неврофизиологично идентифициране на периферните сетивни нерви, провеждащи болковата сетивност и прецизно въздействие върху тях чрез фокално замразяване до –75 градуса по Целзий. Това води до прекъсване на сетивните функции и изчезване на усета за болка, като се запазва съединително-тъканната структура на периферния нерв и възможността за последваща регенерация на нерва, подчертават от лечебното заведение.

Процедурата е изключително щадяща

извършва се под локална анестезия в условията на операционната зала, като подобрява значително качеството на живот на пациенти с хронична болка, предизвикана от заболяване на периферната нервна система, след травма или след операция и други.

 

Източник: УМБАЛ "Света Анна" – София

Коментари