Публикация

Хемороиди – какво трябва да знаем, за да решим неприятното неудобство

Хемороиди – какво трябва да знаем, за да решим неприятното неудобство

Хемороидите – това е тема, за която хората говорят с известно стеснение, и която често остава неглижирана и подценявана. От египетските папируси през античността до съвременните времена, хемороидите са били предмет на медицински интерес и лечение. Първите споменавания за това заболяване датират от 1700 г. пр.н.е., когато в египетски папирус се предлага рецепта за мехлем с голяма защита. Според този текст, смлените листа от акация се сваряват заедно и се използват за намазване на фина памучна тъкан, която се поставя в ануса за бързо облекчение. Векове по-късно начинът на живот, който води съвременният човек прави хемороидите един от все по-често срещаните проблеми. Хемороидите представляват разширени вени в ануса и ректума, които могат да причинят сериозен дискомфорт и болка.

Причините за появата на хемороиди са разнообразни, но основните фактори включват:

  • Напрежение по време на дефекация;
  • Заседнал начин на живот - дългите периоди на седене, особено без движение, могат да увеличат риска от хемороиди. Липсата на физическа активност може да допринесе за затруднения при храносмилането и страданията;
  • Хронични диария или запек - промените в честотата или консистенцията при изхождане могат да дразнят чувствителните тъкани около ануса и да предразположат към хемороиди;
  • Наднормено тегло - отличителен фактор е натоварването на вените в областта на таза при хора с наднормено тегло;
  • Генетична предразположеност - има генетична компонента при хемороидите, която прави някои хора по-склонни към тях;

Хемороидите могат да бъдат външни и вътрешни

При външните хемороиди под кожата около ануса се образуват подути вените могат да могат да бъдат сърбящи и неприятно болезнени. Понякога те кървят и се пълнят с кръв, която може да се съсирва. Това не е опасно, но може да доведе до болка и подуване.

Вътрешни са тези, които са в следствие на подути в ректума. Ректумът е частта от храносмилателната система , която свързва дебелото черво с ануса. Вътрешните хемороиди обикновено не са толкова болезнени, колкото външните.

 

ВАЖНО ДА СЕ ЗНАЕ: Както вътрешните, така и външните хемороиди могат да пролабират, което означава, че се разтягат и изпъкват извън ануса. Тези хемороиди могат да кървят или да причинят болка.

Кои хора  са в по-голям риск от развитие на хемороиди:

  •  Хора с възраст над 50 години: с възрастта вените стават по-слаби и по-склонни към разширяване;
  • Бременни жени: вените в областта на таза могат да бъдат натоварени поради нарастването на теглото на матката и налягането върху тазовите органи по време на бременността;
  • Хора, които страдат от хроничен запек или диария: промените в честотата или консистенцията на стола могат да допринесат за появата на хемороиди;
  •  Хора със заседнал начин на живот: дългите периоди на седене, особено без движение, могат да увеличат риска.

Как да се справим с хемороидите

Това е важният въпрос, който всички страдащи от този проблем си задават. Най-важното е да се фокусираме върху превенцията на хемороидите чрез здравословен начин на живот, включително регулярно извършване на физически активности, упражнения, балансирано хранене с високо съдържание на фибри, достатъчно хидратация и избягване на продължителни периоди на седене или напрежение по време на дефекацията.

Ако все пак имате съмнение за  хемороиди, е важно да се консултирате с лекар за подходящо лечение и справяне със състоянието!

 

При лека болка и сърбеж може да се приложат продукти за локално облекчение. Един от добрите варианти на нашия пазар е Репахерб (Repaherb). Съдържа екстракти от натурални билки (хамамелис, невен и лайка), предназначен е за лечение на симптоми на хемороиди и техните усложнения. Предлага се в две форми - ректална маз и супозитории. Репаехрб покрива разязвяването и предпазва тъканта от механично дразнене. Осигурява ефективна грижа за възпалената и сърбяща перианална област и така допринася за нейното възстановяване. Намалява изсушаването и подпомага заздравяването на раните, като същевременно понижава риска от образуване на фисури и нараняване при дефекация

 

Репахерб съдържа сукралфат – вещество, което подпомага възстановяването на разязвената повърхност, осигурява и защитен слой върху лигавица и подпомага нейното възстановяване.

При използване един до два пъти дневно на свещичките при вътрешни хемороиди и на ректалната маз при външни може да се очаква пълно облекчаване на симптомите за период една до две седмици.

 

 

Коментари