Публикация

8 ползи за здравето от гинко билоба

8 ползи за здравето от гинко билоба

Гинко билоба е едно от най-старите видове дървета на Земята, известно и със своята устойчивост към замърсяванията и стреса от околната среда. Още древните китайци са открили мощното му лечебно действие. Съвременните изследвания се фокусират предимно върху екстракта от гинко, който се извлича от листата на дървото. Ползите му за човешкото здраве са удивителни и обхващат буквално всички органи и системи, някои от които дори не сме подозирали.

 

 

 

 

За да се убедите сами, ето списък с най-значимите ползи от прием на екстракта гинко билоба:

 

Съдържа мощни антиоксиданти и може да помогне за намаляване на възпалението

Антиоксидантите в екстракта от гинко неутрализират негативните ефекти на свободните радикали  и подпомагат регенеративните функции в организма.

ВАЖНО: Гинко има мощен принос в подобряването на имунната система и стабилизирането на имунитета.

Възпалението е част от естествения отговор на организма , когато се нараним или тялото ни бъде атакувано от вируси и бактерии. Някои хронични заболявания също предизвикват възпалителен отговор, дори когато няма заболяване или нараняване

Екстрактът от гинко намалява възпалението при:

·         Артрит

·         Възпалителни заболявания на червата

·         Нефрологични заболявания

·         Рак

·         Проблеми от неврологичен характер

 

Стимулира кръвообращението и пази здравето на сърцето. Още в древен Китай семената на гинко се използват за отваряне на "канали" за енергия към различни органи и системи, включително бъбреците, черния дроб, мозъка и белите дробове. Очевидната способност на гинко да увеличава притока на кръв към различни части на тялото  го прави подходящо съпътстващо  лечение на заболявания, свързани с лоша циркулация.

 

ВАЖНО: Съединенията с мощно противовъзпалително действие, които екстрактът от гинко билоба съдържа, имат защитен ефект върху мозъка и сърцето и са силен инструмент в превенцията на инфаркт и инсулт.

 

 

 

Проучване при хора със сърдечни заболявания, които взимат в добавка гинко, показва незабавно увеличаване на притока на кръв към множество части на тялото. Това се дължи на 12% увеличение на нивата на циркулиращия азотен оксид, съединение, отговорно за разширяването на кръвоносните съдове. Друго проучване от 2008 г. показва същия ефект при възрастни хора, които са били лекувани с ексстрат от гинко.  

 

Подобрява работата на мозъка и концентрацията

 Една от най-разпознаваемите ползи и способността на екстракта от гинко билоба е начинът, по който стимулира мозъчната функция при здрави хора. Проучвания сочат, че приемът на добавки с гинко може да се окаже много стимулиращ за умствената дейност, паметта и концентрацията.

ВАЖНО: Хора, които работят активен умствен труд, както и възрастните хора е добре да приемат гинко като помощно средство.

 

 

 

Може да намали тревожността и да се отрази положително депресията.

 

 Екстрактът от гинко намалява тревожността, стреса и други симптоми, свързани с болестта на Алцхаймер и когнитивния спад, свързан със стареенето. Прилагането на гинко билоба при хора с подчертана апатия и с повишени нива на стрес, показва, че добавката възвръща тонуса им.

 

Друго проучване сочи, че възрастните хора с депресия след инсулт, които са приемали екстракт от гинко билоба заедно лечение с антидепресант в продължение на 8 седмици, са имали значително намаляване на симптомите на депресия в сравнение с приемането само на антидепресант.

 

Важно: Трябва да се има предвид, че депресията е сложно състояние, което може да има различни първопричини, затова приемът на гинко винаги трябва да става по лекарска преценка.

При някои хора влияе добре на зрението и здравето на очите. Правени са проучвания на ефекта на гинко върху хора с глаукома, както и свързаната с възрастта макулна дегенерация.  При допълване на лечението им с гинко, тези хора получават повишен приток на кръв към окото, като някои от пациентите съобщават за подобрение на зревието, но при други разлика няма.

Друг преглед от 2013 г. на две проучвания оценява ефекта на екстракта от гинко върху прогресията на свързаната с възрастта макулна дегенерация. Някои участници съобщават за подобрение на зрението, но това не е статистически значимо.

Облекчава главоболие и мигрена

Отново ще споменем древните китайци, които често лекували болки в главата и мигренозни пристъпи именно с гинко. Днес разполагаме с малко изследвания относно категоричната способност на гинко да лекува главоболие. Но тъй като вече споменахме противовъзпалителните и антиоксидантни свойства на гинко билоба, със сигурност можем да кажем, че ако главоболието или мигрената са причинени от прекомерен стрес, гинко може да бъде се окаже добро допълващо средство към основната терапия.

 

ВАЖНО: Ако главоболието е свързано с намален приток на кръв или стеснени кръвоносни съдове, способността на гинко да разширява кръвоносните съдове може да подобри симптомите.

 

 

Трябва да се има предвид, че някои мигрени са причинени от прекомерното разширяване на кръвоносните съдове. В тази ситуация гинко може да има малък или никакъв ефект. Ако искате да опитате гинко за вашата мигрена, няма да навреди, но може и да не помогне.

Има положително действие върху симптомите на астма и ХОББ

Противовъзпалителните съединения, които екстрактът от гивко билоба съдържа, могат да повлияят благоприятно възпалението на дихателните пътища и да повишат капацитет на белите дробове. Това сочи проучване сред  75 души, които приемат екстракт от гинко заедно с лекарствена терапия за управление на симптомите на астма. Изводите са, че тези хора са повлияни добре от добавеното гинко.

Повлиява сексуалната дисфункция и облекчава симптомите на ПМС

Някои източници показват, че гинко може да лекува проблеми, свързани със сексуалната дисфункция, като еректилна дисфункция или ниско либидо.

Способността да подобрява кръвните нива на азотен оксид, стимулирайки кръвообращението чрез разширяване на кръвоносните съдове води до този позитивен ефект върху сексуалната дисфункция..

ВАЖНО:Благоприятно въздействие има и при жени с предменструален синдром, като облекчава физическите и психическите симптоми, намалява тревожността и напрежението.

Консултирайте се с вашия лекар и фармацевт, който ще ви насочи най-добре към дозите и начина на приемане в съответствие от персоналните ви нужди!

 

 

 

Коментари