Публикация

Дали болката в кръста може да идва от бедрото?

Дали болката в кръста може да идва от бедрото?

Болката в долната част на гърба е често срещан проблем, но източникът може да е скрит виновник: стягане в мускула Tensor Fasciae Latae (TFL), разположен от външната страна на бедрото. Това стягане може дори да доведе до неправилно алиниране на таза, което допълнително допринася за болките в гърба.


Мускулът TFL: ключ към стабилността и движението на бедрата


Мускулът TFL играе критична роля за поддържането на бедрата ви стабилни и подвижни. Помага при повдигане на коляното (флексия), изместване на крака настрани (абдукция) и завъртане на крака навътре (вътрешна ротация).

Той действа, като подпомага флексията на коляното и страничната ротация чрез прикрепването на IT лентата (илиотибиална лента) към пищяла.

 

Какво причинява стегнатостта на TFL?

 

Няколко фактора могат да допринесат за стегнатостта на TFL, включително:

 


  - Повтаряща се прекомерна употреба: 

Дейности като бягане, колоездене или всяко упражнение, което включва повтаряща се флексия на тазобедрената става (привеждане на коляното към гърдите) и дългото седене могат да натоварят прекомерно TFL мускула, което води до стягане и болка.
Травми на тазобедрената става: Разтеженията, навяхванията или други наранявания на тазобедрената става могат да раздразнят или възпалят TFL мускула, причинявайки болка и стягане.

 

  - Слаби основни мускули: 

 

Слабите основни мускули могат да доведат до дисбаланси в начина по който тялото прехвърля силите, поставяйки допълнително напрежение върху TFL мускула, за да стабилизира бедрото.

 

 - Несъответствия в дължината на крака:

 

Дори незначителни разлики в дължината на крака могат да променят механиката на тазобедрената става и да допринесат за TFL болка.

 

Как стегнатостта на TFL създава верижна реакция на болка?

 

Стягането на TFL може да предизвика болка в долната част на гърба по два основни начина:

 

- Директна фасциална връзка: TFL фасцията се свързва с IT лентата, широка тъкан, минаваща по външната част на бедрото и прикрепена към таза. Когато TFL се стегне, той издърпва IT лентата, ограничавайки движението на таза. Тази стегнатост ограничава въртенето на таза и страничното огъване, нарушавайки правилната позиция.

 

- Завъртане на таза: Стегнатият TFL може да издърпа бедрото нагоре, което води до накланяне на таза напред. Този дисбаланс нарушава неутралната позиция на таза ви, засягайки начина, по който гръбнакът и краката ви се свързват и функционират.

 

- Порочният кръг: Несъответствието влошава стегнатостта на TFL                            

Стягането на TFL и неправилното положение на таза могат да създадат порочен кръг:
- Неравномерно мускулно активиране: Когато тазът е неправилно подравнен, околните мускули, включително TFL, се използват прекалено или недостатъчно, за да поддържат стабилност. Това може да доведе до стегнатост на TFL от едната или от двете страни в зависимост от модела на несъответствие.

 

- Ставни ограничения: Несъответствието може да ограничи движението в тазобедрените стави, потенциално причинявайки допълнително стягане в TFL, докато се опитва да компенсира ограничената подвижност.

 

    Симптоми извън болките в гърба: Разпознаване на стягането на TFL

 


Докато болката в долната част на гърба е издайнически знак, стягането на TFL може също да причини:

- Болка по външната страна на тазобедрената става и бедрото, вероятно излъчваща се надолу по крака

- Повишена болка при дейности като бягане, изкачване на стълби, клякане или напади

- Чувствителност при допир по външната част на бедрото

Усещане за слабост или нестабилност в тазобедрената става

 

    Не забравяйте, че ранното отстраняване на спазъмът на TFL може да предотврати каскада от проблеми! Като поддържате правилна функция и позиция на тазобедрената става, можете значително да намалите риска от болки в долната част на гърба.

Коментари