Публикация

Проф. Тодор Кантарджиев за коклюша: Хора, ваксинирайте децата си!

Проф. Тодор Кантарджиев за коклюша: Хора, ваксинирайте децата си!

Коклюшът е най-опасен до поставянето на първата ваксина при новородените. Семействата, които очакват майката да се върне с новороденото, трябва също да бъдат ваксинирани. Това каза проф. Тодор Кантарджиев в ефира на предаването „Твоят ден“ по NOVA NEWS.

„Хора, ваксинирайте си децата“, призова професорът.

Той поясни, че световната практика е бременните след шестия месец да се ваксинират. Жените може да си поставят ваксина и преди забременяването.


Проф. Кантарджиев допълни, че

до 40 дни е най-добре бебето да бъде само с майката, за да не се аразява

Хора, които са ваксинирани преди повече време, може да пренасят заболяването или да се разболеят. Първите симптоми може да се проявят 6-7 дни след контакт със заразен.


Професорът каза, че

типичните симптоми на коклюша

са пристъпна, „магарешка“ кашлица, продължаваща повече от 10 дни, повръщане и кръвотечение от носа. Лечението е с макролидни антибиотици. Ако такива не се приемат, кашлицата може да продължи с месеци.


В ефира на „Твоят ден“ кметът на Кюстендил Огнян Атанасов коментира обстановката със заболяването в града. Той каза, че в общината няма доказани нови случаи на коклюш. Властите започват информационна кампания за ползата от ваксинацията срещу заболяването.


Припомняме, че именно от Кюстендил са първите две жертви на коклюша - бебета на около месец.

Коментари

В националните медиа (поради некомпетентност или поради други неясни причини) като че ли се акцентира на ваксините като основен и едва ли не единствен способ за борба с коклюша и въобще с инфекциозните заболявания. Подценява се терапевтичната медицина за сметка на профилактичната такава.

 
Едва ли има клиничен специалист, който да се съмнява във валидността на тези аксиоми:

1. Няма ваксина, която да гарантира 100 % имунитет.
2. Няма ваксина, която да няма странични действия, включително тежки такива, включително летален изход (макар и в много редки случаи).
3. Няма ваксина, която да генерира по-продължителен имунитет от естествено-придобития имунитет.
 
От клинична гледна точка заболеваемостта от коклюш не е толкова важна. Важна е честотата на сериозните усложнения и на смъртните случаи. А ваксините са последното от което се нуждаят тези случаи.

И тук идва момента за анализ и поука от минали епидемии/пандемии. Удивен съм от факта, че родното Министерство на Здравеопазването не е направило анализ на резултатите от дейността на т.н. национални „експерти“ от НОЩ (Националния Оперативен Щаб) и тези от епидемиологията и медицинската санитария. Тези които организираха локдауните, повсеместното (задължително) тестване и ваксиниране. 

В момента вече съществуват безброй авторитетни научни много-центрови проучвания върху борбата с Ковид-пандемията и препоръчваните от световните експерти (специално д-р Антони Фаучи) стратегии за борба с нея (Вж. прекрасната книга на Робърт Кенеди-младши „Истинският Антъни Фаучи (Бил Гейтс, БИГ фарма и глобалната война срещу демокрацията и общественото здраве. Тази забележителна книга вече е преведена и на Български език).

Почти не виждам в националните медиа мненията на онази огромна плеяда от честни, достойни и неподкупни Български лекари-терапевти, които по време на предходните епидемии, пандемии и психадемии изразяваха своето критично и обосновано на факти становище.