Публикация

Д-р Марта Райкова разкрива кои са изследванията, с които се доказват имунни заболявания

Д-р Марта Райкова разкрива кои са изследванията, с които се доказват имунни заболявания

На 29 април отбелязваме Световния ден на имунологията. Науката, посветена на защитната система на нашия организъм, която ни пази от различни вируси, бактерии и други патогени. Тя е колкото важна, толкова и сложна. Затова и лекарите, които се занимават с нея, не са много. В лаборатория „ЛИНА” в Central park в Бургас работи д-р Марта Райкова - един от малкото специалисти по клинична имунология в градa.

 

- Д-р Райкова, всички знаем с какво се занимава един кардиолог или един гастроентеролог, но какво работи един лекар имунолог? 

 

-Имунологията  е медицинска и биологична специалност, в чийто фокус са всички  физиологични и патологични процеси, свързани с имунитета и имунната система.

Сигурно се питате какво е имунитет? Това е свойство на имунната система да разпознава “свое” от “чуждо” и да елиминира и унищожава чуждите за организма вещества, клетки, тъкани, микроорганизми без да унищожава своите собствени. Тази способност за разграничаване на „себе си“ от „не себе си“ съставя основния отличителен белег на имунния отговор и е основата за разбиране на клиничната имунология в здраве и болест.

 

Ние не си даваме сметка колко процеси и реакции в нашия организъм на практика се осъществяват и регулират от имунната система.

 

Всеки ден имунната система се преборва с редица чужди болестотворни организми, нещо за което ние дори не подозираме, защото това минава съвсем незабелязано за нас без да имаме каквито и да било симптоми.

 

Възстановяването на пациент след операция, зарастването на раните, заздравяването на кости след счупване зависи до голяма степен и от доброто функциониране на имунната система, от фината координираност между нейните клетки, тъкани и органи. Имунната система осъществява и противотуморната защита.

 

- Кои са най-често срещаните имунни заболявания?

 

-Редица болести на нашето съвремие са дължат на нарушения в имунната система. Те могат да бъдат вродени, каквито са вродените имунни дефицити, протичащи с изразено нарушение в имунитета от най-ранна детска възраст. Тези заболявания се дължат на наследствени фактори, на нарушения по време на вътреутробното развитие и др. Те наброяват повече от 450 вида.

 

Имунодефицитът може да бъде и придобит - тук спадат вторичните имунодефицити. Те настъпват най-често след лъчетерапия  и химиотерапия , вирусни инфекции, след приема на медикаменти, подтискащи имунната система, хронични заболявания, недоимъчно хранене др.

 

Към заболяванията, свързани с нарушения в имунитета или т.нар. имунна дисрегулация, спадат автоимунните заболявания, при които имунната система атакува собствените тъкани като чужди и по този начин ги уврежда. Пример за това е тиреоидитът на Хашимото, който е много широко разпространен най-вече сред жените, системният лупус, склеродермията, болестта на Сьогрен, ревматоидният артрит и др.

 

-Какви основни изследвания е добре да си направи един възрастен човек, ако смята,  че имунната му система е отслабена или изтощена?

 

-Като начало е препоръчително да се изследват: пълна кръвна картина с диференциално броене на левкоцити; имуноглобулините: ИгГ, ИГА, ИгМ, ИгЕ; факторите на комплемента С3 и С4; С-реактивен протеин (CRP); ревматоиден фактор (RF) и антистрептолизинов титър (ASO). Резултатите от тези изследвания задължително трябва да се разгледат от личния лекар или друг лекар специалист, при необходимост да се назначат други уточняващи и допълващи изследвания, за да може да се прецизира дали наистина има някакво нарушение.

 

Вдъхновена от Световния ден на имунологията, лаборатория “ЛИНА” създаде профилактичен пакет изследвания  за ревматоиден артрит, които ще се извършват на по-ниска цена през май и юни 2024 г. Този пакет включва основни скринингови изследвания както за ревматоиден артрит, така и за други автоимунни заболявания . В него присъстват голяма част от анализите, които вече изброих.

 

-Каква е симптоматиката при вродените имунодефицитни заболявания ?

 

-При първичните имунодефицити, тъй като те са генетично детерминирани,   симптомите се изявяват в най-ранна детска възраст. Те се изразяват в чести, повтарящи се и трудно подаващи са на антибиотично лечение пневмонии, бронхиолити, синузити, възпаления на ушите, менингити и кожни инфекции, повтарящи се абцеси на вътрешни органи, повтарящи се остеомиелити, непълно възстановяване между епизодите на инфекция, хематологични заболявания – анемии, тромбоцитопении, нарушение в растежа. Препоръчително е такива деца да бъдат консултирани от педиатър, който ще извърши съответните диагностични процедури и изследвания за уточняване на състоянието и диагнозата.

 

-Може ли да ни разкажете за връзката на алергиите с имунната система?

 

-Алергичните заболявания също се дължат на нарушение в регулацията на имунната система. При алергиите организмът  реагира с реакция на свръхчувствителност към безвредни антигени и вещества. Тези вещества са известни като алергени и се намират в прахови акари, домашни любимци, полени, насекоми, кърлежи, плесени, храни и лекарства (медикаменти). Склонността към развитие на алергични реакции и заболявания е наследствена. Генетичната склонност към развитие на алергични заболявания се нарича атопия.

 

-С каква апаратура разполагате в лаборатория „ЛИНА”?

 

- „ЛИНА” се грижи за здравето на своите пациенти като се стреми да извършва изследвания с възможно най-нова и съвременна апаратура. Ние разполагаме с пет апарата за извършване на имунологични изследвания - алергии и автоимунни заболявания. Флоуцитометър, на който се извършват изследвания за NK клетки и клетъчен имунитет. Имунологичната ни лаборатория е разположена в базата ни в Central park Бургас. Информация за всички анализи, които извършва, може да откриете в раздел Имунологична диагностика в нашия сайт.

 

Доказателство за високото качество на всички анализи в „ЛИНА” е и фактът, че сме акредитирани от Министерството на здравеопазването и при нас могат да специализират лекари по всички основни лабораторни направления, включително и клинична имунология.

 

Коментари